Gott om snö och många skidbackar öppna inför påsken

Svenska skidanläggningar rapporterar om fina förhållanden inför påsken, från Branäs i Värmland till Riksgränsen i norr. Trots den sena påsken håller runt ett sextiotal skidanläggningar öppet.

Bild: Erik Lidström, Riksgränsen i april 2022.

Snöförhållandena i backarna i fjällen är genomgående goda. Kungsberget i Gästrikland, Branäs i Värmland, Bjursås i Dalarna, Järvsö i Hälsingland och Hallstabacken i Ångermanland är bara några exempel på skidanläggningar som har öppet och välkomnar gäster i påsk.
– Det är härliga förhållanden här i Bjursås inför påsk – gott om snö och fantastiskt fint i backarna. Vi har 20 backar öppna och bokningsläget är bra, men det finns gott om svängrum även för gäster som kommer över dagen, säger Per Kempe, vd Bjursås.

Fjällvärlden har varierande snötillgång i terräng: i nedfarterna är det gott om snö, i Riksgränsen ligger närmare tre meter snö i terrängen. Det är högsäsong i Riksgränsen och Björkliden och nästintill fullbokat över påsk med hela anläggningarna öppna.
– Vi har superfina förhållanden, med mycket snö och långa dagar. Vi fortsätter efter påsk med midnattsskidåkning under maj månad. Längre fram erbjuder vi även traditionsenlig midsommarskidåkning i Riksgränsen, säger Erik Lidström, fjällchef på Lapland Resorts i Riksgränsen och Björkliden.

Traditionen att åka skidor under påsken är stark bland svenskarna och under pandemin har intresset för skid- och snowboardåkning stärkts ytterligare.
– Nu är bästa tiden, det som populärt kallas för den femte årstiden. Snö, påskledigt, långa dagar och sol innebär fin vårskidåkning för både vuxna och barn, säger Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation. 

För mer information om öppna backar och snöläget se: www.snorapporten.se