10 tips: Hitta rätt känga

Bra kängor, som omsluter foten bekvämt, gör vandringen både trygg och rolig. I Utemagasinet nr 3 (i butik nu!) finns årets skotest med både lättare modeller för snabba steg och stadigare som klarar oländig terräng och tyngre packning. Här är en checklista med allt du ska tänka på inför ett köp.


Av: Lena Hedman och Erika Enequist, Foto: Sofie Lantto

  1. VRIDSTYV VS SMIDIG
    En alltför vridstyv och hård sula är onödigt om du mest gör lättare turer på plan mark. Men den som ofta går i brant och stenig terräng med tung packning ska inte ha en alltför vek känga. En vridstyv sko ger stöd och ser till att inte fötterna blir trötta.

  2. DÄMPNING SPARAR KNÄNA
    Om vandraren och packningen är tung behövs en väl uppbyggd mellansula som ger dämpning och anatomiskt stöd under foten, vilket sparar knän och fötter. Innersulan kan också gärna vara något uppbyggd – byt emellanåt eftersom den slits.

  3. SLIPP GLAPPANDE HÄL
    Prova noga så att skorna har bra hälgrepp, om de glappar finns risk för skavsår. Kängan ska sitta rätt tajt runt hälen och vristen, men om den är för insvängd baktill kan du få ont i hälsenan. Se också till att du har utrymme för tårna, cirka 1,5 centimeter.

  4. MEMBRAN ELLER INTE?
    De flesta vandringsskor har fuktspärr med membran, ofta i Gore-tex, som stoppar väta. De andas också något, även om kängorna kan upplevas täta. Skor utan membran är luftigare, men smörj in läder och spreja textilier med fluorkarbonfri impregnering.

  5. FÅ SÖMMAR ÄR BÄST
    Om skon har många sömmar ökar risken för slitage. Det kan också läcka in vatten vid sömmarna om du inte smörjer in ordentligt där. Har skon fuktspärr ska den ändå hålla tätt – om inte membranet går sönder. Invändiga sömmar kan ge skoskav.

  6. SKYDD MOT SLITAGE
    Om du ofta vandrar oledat i stenig terräng är det viktigt att skorna har skyddskant vid tå och häl, och gärna runt om hela skon. En kant i hårdare gummi eller plast skyddar om du kör foten i en sten.

  7. SPANA IN PLÖSEN
    Bra om plösen är högre än skaftet, så den ger extra skydd när du går i risig terräng. Plösen kan gärna vara fastsydd långt upp på skaftet, så att inte vatten sipprar in.

  8. SULA SOM GER GREPP
    Bäst är om yttersulans gummi är medelmjukt, för bästa grepp även på våt klippa. Sulan ska inte vara för finmönstrad, då blir fästet dåligt i lera.

  9. FULL FART FRAMÅT
    Med en rundad sula vid tån får du framåtrull. Skon kan också vara avfasad baktill. En rak sula kan upplevas klossig – speciellt om den också är högt uppbyggt vilket ger sämre markkontakt.

  10. VETTIG SNÖRNING
    Det ska gå att snöra skon så att den sitter lagom tajt och ger stöd, och inte trycker obekvämt mot foten. Oftast går snörena nertill genom öglor och på skaftet finns hakar, med en låshälla i mitten.

UTEFAKTA: VÅRDA DINA KÄNGOR
Om kängorna får lite regelbunden kärlek så håller de längre. I fjällstugan ska du inte torka dem för nära kaminen. Tvätta leriga skor med ljummet vatten och en mjuk borste.
Smörj in kängorna med jämna mellanrum och extra noggrant vid sömmarna. Skofett går in på djupet, vilket mättar lädret och gör det mjukt. Vax lägger sig
på ytan och bibehåller styvheten. Textilskor ska impregneras med sprej, liksom nubuck om du vill behålla mockakänslan. Kängor med membran, som Gore­-tex, ska inte smörjas med för mycket fett för då kan membranets porer täppas till. Membranskor kan sköljas med mild tvållösning.