Energibollar med lingon och ingefära

Dessa goda (och fina!) energibollar fungerar ypperligt i påskägget. Men de passar faktiskt lika bra att hala fram som en matig fika på vandringsturen.

Recept och foto: Susanne Jonsson

LINGON, INGEFÄRA & GRÖNA RUSSIN

Cirka 40 stycken

3 dl torkade lingon eller andra röda bär (till exempel tranbär, körsbär …)
1 dl gojibär
3 dl gröna russin
1 stor apelsin eller 2 små
2 dl svart quinoa, kokt
1 dl chiafrön, krossade
10 dadlar, urkärnade
2 dl cashewnötter
2 tsk ingefära, malen

Till garnering: lingonpulver (torkade, mixade lingon).

Mixa samtliga ingredienser i matberedare med kniv.
Forma små bollar och rulla dem i lingonpulver.
Ställ svalt innan du tar med dem på tur.

Tips: Halvmjuka dadlar och bär funkar bäst. Är de för torra kan du lägga dem i blöt i vatten någon timme innan du gör bollarna. Bra också för nötterna.