Dessa goda (och fina!) energibollar fungerar ypperligt i påskägget. Men de passar faktiskt lika bra att hala fram som en matig fika på vandringsturen.
Recept och foto: Susanne Jonsson
LINGON, INGEFÄRA & GRÖNA RUSSIN
Cirka 40 stycken
3 dl torkade lingon eller andra röda bär (till exempel tranbär, körsbär …)
1 dl gojibär
3 dl gröna russin
1 stor apelsin eller 2 små
2 dl svart quinoa, kokt
1 dl chiafrön, krossade
10 dadlar, urkärnade
2 dl cashewnötter
2 tsk ingefära, malen
Till garnering: lingonpulver (torkade, mixade lingon).
Mixa samtliga ingredienser i matberedare med kniv.
Forma små bollar och rulla dem i lingonpulver.
Ställ svalt innan du tar med dem på tur.
Tips: Halvmjuka dadlar och bär funkar bäst. Är de för torra kan du lägga dem i blöt i vatten någon timme innan du gör bollarna. Bra också för nötterna.