Platåbergen blir Sveriges första globala geopark

Platåbergens Geopark har blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Detta innebär att platåbergslandskapet anses vara världsunikt och av internationellt intresse, och blir del av ett nätverk med geoparker världen över. En geopark jobbar i grunden för att kombinera bevarande av naturmiljöer med hållbar utveckling och främjande av naturturism.

Foto: Platåbergens Gepark

Det är den 3 690 kvadratkilometer stora Platåbergens geopark nära Hornborgasjön söder om Vänern som blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Det är ett samarbete mellan nio kommuner: Grästorp, Trollhättan, Vänersborg, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping. Platåbergen vittnar om flera geologiska processer som är viktiga för att förstå jordens utveckling. Man hittar till exempel både fossil från numera utdöda djur och några av världens äldsta fynd av meteoriter i platåbergen.

Platåbergen har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv, värdefulla naturtyper och fascinerande platser att besöka. I och med utnämningen får ett område i Västergötland två Unescoutmärkelser, då Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle delvis överlappar med geoparken.

Globala geoparker utses av FN-organet Unesco. Andra exempel på Unescokoncept är världsarv och biosfärområden. I dag finns 177 geoparker i 46 olika länder i det globala geoparksnätverket.
– Att vara en del av det här nätverket sätter vårt område på världskartan och öppnar dörrar för både internationell turism och utbyten och samarbeten. Vi hoppas även att det kan ge de boende här en bättre förståelse för att de naturmiljöer som finns utanför köksfönstret är unika i världen, säger Anna Bergengren, koordinator för Platåbergens Geopark.

Geoparker är ett ganska nytt koncept, det har bara funnits hos Unesco sedan 2015.
– Platåbergens Geopark blir ett viktigt tillskott till arbetet som pågår med att utveckla teman för besök i Skaraborg. Framöver kommer man kunna göra geoparksrundor i Skaraborg och utmärkelsen blir en viktig kvalitetsstämpel, säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare på Next Skövde.