dags att cykla stig

Redan maj, har du plockat fram cykeln? Det kan förstås bero på var i landet du bor, men på de flesta håll väntar torra stigar i skogen och skön vårsol att bränna näsan i. Här tipsar vi om tre sätt att ta sin stigcykling till nya höjder – oavsett om du startar din karriär idag eller redan har hundratals rullande mil i benen.

Foto: Emrik Jansson

UTEIDAG

Har du testat MTBO, Mountainbikeorientering? Grundprincipen är exakt som ”vanlig” orientering, men du tar dig alltså fram på terrängcykel istället för till fots. Kartorna skiljer sig däremot och du behöver en karta med MTBO-norm. Det kan du dels hitta via Svenska Orienteringsförbundet och tjänsten Omaps, dels genom att kontakta ditt distrikts representant på förbundet. Ett tredje alternativ är att själv bidra med egna MTBO-kartor – läs hur du gör på svenskorientering.se.
Vill du få lite inspiration och imponeras av proffsen? 27–29 maj arrangeras SM i MTBO i Leksand. Kanske blir du själv rejält biten och anmäler dig till klassikern O-ringen, som i år arrangeras i Uppsala 24–30 juli – och faktiskt har en klass för MTBO.

UTEHELGEN

Under Kristi Himmelsfärdshelgen 26–29 maj är det också premiär för nya Sunne Bike Park. Värmlandsorten som hittills erbjudit skidåkning under namnet Ski Sunne växlar upp och presenterar året-runt-anläggningen Sunne Ski & Bike. På själva bikeparken är det downhill, liftburen cykling, som gäller och det finns slingor för alla adrenalinnivåer.

Vill du kombinera med mer traditionell stigcykling går det alldeles utmärkt – slå då kurs mot Sundbergsområdet där Biking Värmland har snickrat ihop ett antal leder. Saknar du eller någon annan i sällskapet lämplig cykel? Hyr hos Abbas MTB Specialist i Sunne.

UTEDRÖMMEN

Ett land som det på senare år snackats allt mer om i vandrings- och resesammanhang är Slovenien. Och även den som söker en riktig bucketlist-cykeltur har goda skäl att ta sig dit – kanske i synnerhet för att utforska leden Trans Slovenia 01. Startar gör du i österrikiska Arnoldstein, precis vid gränsen, och trampar sedan in i Slovenien. Leden går västerut längs de juliska Alperna med kurs mot Adriatiska havet. Målgång sker i den lilla kuststaden Piran efter 384 kilometer och ungefär sju dagars cykling. Turen blir nog roligare om du har lite stigvana, men du behöver inte vara elitcyklist för att ta dig igenom Trans Slovenia 01.

Mer info: svenskorientering.se/mtbo; sunne.se; trans-slovenia.eu.