Årets äventyrare är korade

Utmärkelsen Årets Äventyrare delas ut varje år sedan 2005. De som får ta emot priset som 2021 års kvinnliga respektive manliga äventyrare har något gemensamt: de trotsar väder, vind, hav och ensamhet.

Den prestigefulla utmärkelsen Årets Äventyrare syftar till att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen, men också den lust och beslutsamhet som äventyrarna besitter och som visar att ingenting är omöjligt. I år är det Susanne Holmqvist och Jari Tammi som får ta emot det ärofyllda priset som 2021 års kvinnliga respektive manliga äventyrare. Tidigare har bland andra Robin Trygg, Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson fått denna utmärkelse. 

Årets kvinnliga äventyrare: Susanne ”vandraren” Holmqvist 
Årets kvinnliga äventyrare Susanne Vandraren har bott i ett Tipi tält under ett år. Efter att ha gjort flera längre vandringar växte känslan av att hon ville stanna kvar ute. Kärleken till naturen fick Susanne att flytta ut till en ö i Åre kommun och bo under enkla förhållanden tillsammans med hunden Jason och katten Fjällan under ett helt år. Jag gillar att tänka på hur bra man klarar sig utan alla prylar säger Susanne. I tältet har hon levt på naturens villkor och upplevt årstidernas skiftningar med översvämningar, rekordkyla och värmebölja. Vatten har hon hämtat från älven, tältet har gett skydd och kaminen värme. 

Årets manliga äventyrare: Jari Tammi 
Jari Tammi tilldelas priset för årets manliga äventyrare, då han simmade solo 328 km genom Stockholm skärgård. Jari startade vid Oaxen och simmade under 32 dagar norrut till målet i Öregrund. Jari simmade utan följebåt och har haft med sig proviant, tält och all sin utrustning på drygt 20 kg i två små uppblåsbara flottar som han dragit efter sig. Han simmade 5 timmar och 10 km per dag. Mat och dryck har han fyllt på genom depåstopp hos Skärgårdshandlare utefter rutten. Syftet med simningen är att öppna upp för ett helt nytt segment av simmare som kör öppet vatten med simcamping. Varför utsätta sig för allt detta? Det korta svaret är att när man blir äldre ångrar man mest sånt man inte har gjort, menar Jari Tammi. 

 – I tuff konkurrens var det till slut Susannes och Jaris inställning och beslutsamhet som föll avgörandet. Både Susanne och Jari trotsar väder, vind, hav och ensamhet och lägger verkligen sitt öde i sina egna händer. Det är precis det ett äventyr handlar om; att gå utanför sin komfortzon och att inte låta något eller någon stoppa en, det inspirerar oss alla, säger Fredrik Erixon, grundare Årets Äventyr AB. 

Årets Äventyr
Stipendium för Årets Äventyr 2022 tilldelas Sanna Ghotbi och Benjamin Ladraa, som kommer den 15 maj påbörja ett två år långt cykeläventyr. De kommer att cykla över 40 000 km, motsvarande ett varv runt ekvatorn, med start i Göteborg och målgång i Västsahara. Rutten passerar genom ett trettiotal länder och med skiftande terräng och klimat från Rajastan, Saharas Öken till Sydostasiens täta djungel. 
Sanna och Benjamin har förberett sig under flera års tid och gjort en detaljerad plan för hela cyklingen utifrån terräng, väder och platser med noggrant uträknade sträckor för varje dag. De har testad och anpassat sina cyklar för att klara den tuffa resan samt utbildat sig i första hjälpen och att reparera sina cyklar. De har också gjort gedigen research om de olika länderna de skall cykla igenom, bla genom att läsa ett femtiotal böcker. 
De kommer att dokumentera resan genom att filma och ta bilder, samt löpande publicera inlägg i olika sociala medier. Tanken är också att göra en dokumentärfilm kring projektet. 

Sanna och Benjamin kommer också att använda äventyret för att skapa uppmärksamhet kring den humanitära situationen i Västsahara där folket till stor utsträckning lever i flyktingläger under svåra förhållanden. Detta är också anledningen till att äventyret avslutas i just Västsahara. Stipendiet på 20.000 kr kommer att användas till resekostnader som mat, boende, visum och till viss utrustning som behövs för äventyret. Äventyret kan följas på sociala medier under namnet Solidarity Rising och www.solidarityrising.com