6 tips: Så hittar du rätt ryggsäck

På vandring mellan stugor eller med lätt tältpackning ska allt du behöver pulas ner i ryggsäcken. Här är checklistan du behöver inför ett köp.

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto: Sofie Lantto

De tyngsta prylarna packas närmast ryggen: tält, mat och dryck. Maten som ska ätas under dagen ska vara lätt att nå i topplocket eller högst upp. Första hjälpen platsar i topplocket medan snacks och mobilen hamnar i höftbältesfickan. Många val görs när ryggsäcken packas. Och just dina val, hur du vill ha det, påverkar vilken typ av ryggsäck du behöver. Gillar du att packa lätt kan du klara dig med en lättare säck i många sammanhang, medan längre vinterturer – med bränsle och mat för många dagar, liksom varmare sovsäck och kläder – kräver en stadigare modell.

Du som behöver införskaffa en ny ryggsäck – kanske din första – har många detaljer och variabler att ta hänsyn till. Först kommer passformen. Du behöver ett bärsystem som passar din rygglängd och ditt omfång för att tyngdöverföringen ska fungera. Ryggsäckens bärsystem ska överföra tyngden till höfterna via höftbältet och bara en mindre del till axlarna via axelremmarna. Fördelningen reglerar du genom att justera axelremmarnas längd. När axlarna blir trötta kan du förlänga axelremmarna så mer vikt hamnar på höften.

Bärsystemet stagas ofta upp med lätta aluminiumprofiler i ryggdelen. Det kan vara rör eller skenor, men också plastplattor eller andra styva material. Detta kläs sedan in på olika sätt för att bilda en skön och ventilerad kontaktyta mot din rygg. Stora ryggsäckar har ofta justerbara bärsystem som passar olika långa ryggar. Vanligast är att axelremmarna flyttas i höjdled och justeras med en rem eller med kardborre.

I lättviktskretsar brukar 1,5 kilo anges som en övre gräns för en ryggsäck i denna storleksklass. Det låter rimligt – att lusa ner säckarna med detaljer, dragkedjor och fickor gör dem onödigt tunga och dyra. Dragkedjor, spännen och remmar riskerar dessutom att gå sönder.

Trenden med lätt och avskalat kommer och går vad gäller ryggsäckar. Idag finns superbra material liksom stadiga och fjädrande bärsystem som väger lätt. Vi kommer garanterat att se fler både lätta och hållbara ryggsäckar i handeln framöver. Vår drömryggsäck är balanserad, luftig och fjädrande. Dessutom lätt och avskalad, med sidfickor och frontficka i nät – och max en rak dragkedjeöppning på fronten. Avdelare invändigt behövs inte. Bär du mycket tunga lass, och sliter på din säck året om, kan det vara värt att gå upp lite i vikt för att få en säck med ett optimerat bärsystem och tåliga detaljer.

Checklista inför köp

  • Börja med längden
    Det första som begränsar ditt val är rygglängd och omfång. Ställ in säcken efter din rygglängd. Antingen har modellen fast längd eller så justeras den med en rem eller med kardborre.
  • Sätt rimligt pristak
    Priset är för många en primär begränsning. Om möjligt, bestäm vilka faktorer du inte kan kompromissa med innan du sätter ett pristak för din ryggsäck. Rygglängden är en sådan faktor.
  • Prova med vikt
    Fyll ryggsäcken med exempelvis vattenfyllda petflaskor och kuddar, så du har åtminstone 8 kilos packning. Ställ sedan in ryggsäcken så här: Ta på säcken och dra åt höftbältet, som ska vila på höftbenen. Justera axelremmar. Justera sid- och toppstramare. Packningen ska hamna nära din kropp utan att ge bakåtvikt. Helst med luft kring ländryggen. Största delen av vikten ska överföras via höftbältet till din kropp. Axelremmarna ska vara relativt lösa, blir du trött i axlarna är de för hårt stramade.
  • Värdera detaljerna
    Detaljer väger och kostar pengar. Fundera på om du behöver: delad säck med extra frontöppning, frontöppning, frontfickor med dragkedjor, topplock
    med flera fickor, mycket vaddering i bärsystemet, tung väv. Här finns kilon och hundralappar att spara.
  • Komprimera klokt
    Stora säckar ska ha bra komprimeringsremmar. Använd alltid dessa när säcken är packad, särskilt om den inte är helt fylld. Då får du en mer balanserad packning. Smart är om kompressionsremmarna rymmer större prylar, som liggunderlag.
  • Handla hållbart
    Många ryggsäckstillverkare har bra miljötänk, med återvunnen väv och fluorkarbonfri impregnering. Stark väv och rejäla spännen som håller i längden ger en annan dimension av hållbarhet. Läs på och/eller fråga i butiken.