Sov i vindskydd: 7 tips

Genom att sova i ett vindskydd kommer du naturen nära. Det är också ett sätt att göra vandringen extra skön, eftersom du slipper bära med dig tält och därmed kan bära lättare. Men hur gör man, egentligen?

  1. Ett vindskydd är en konstruktion som skyddar mot väder och vind, där ena sidan är öppen. Det finns ofta längs med våra låglandsleder, inte sällan med tillhörande eldplats. Men tänk på att en del vindskydd inte är gjorda för att sova i, utan endast har bänkar att sitta på. 
  2. Med vindskydd är det först till kvarn som gäller och om det är av den större sorten kan man absolut få dela utrymmet med främlingar. Stadsnära vindskydd i populära friluftsområden är ofta välbesökta, då får man nästa räkna med att dela vindskyddet. Var alltså ute i god tid om du vill få plats! Men under lågsäsong kan man ofta få ha det helt för sig själv.
  3. Vindskyddets fördel är att du slipper släpa på ett tält. Det sparar utrymme och vikt, vilket gör att du kan ta en mindre ryggsäck.
  4. För att sova i ett vindskydd behöver du ett liggunderlag, sovsäck och passande kläder för rådande temperatur. Ett ullunderställ är en skön pyjamas.
  5. De flesta vindskydd kan inte bokas. Men det finns vindskydd med wow-faktor, som är arkitektritade och bokningsbara i vissa områden.
  6. För extra guldkant på vindskyddsvistelsen ska du packa ned god mat, en ljusslinga att hänga upp och en lykta. Det är mindre bekvämt med vindskydd om det är mycket mygg. Då kan man komplettera med ett myggnät.
  7. Leta upp vindskydd via Google Maps och din kommuns hemsida.