På cykel genom Sverige för klimatet

Klimat- och miljöorganisationen Protect Our Winters Sweden (POW) har lanserat kampanjen Utelandet för att informera, mobilisera och aktivera 10.000-tals friluftsmänniskor att tillsammans göra klimatkrisen till den viktigaste valfrågan. För att uppmärksamma valet bland friluftsutövare kommer POW mellan den 26 Juni och 22 Juli att cykla 2022 km genom Sverige.

Foto: Anna Gros, Initiativtagare och projektledare till Utelandet 2022km.

En grupp dedikerade medlemmar ska cykla, från Vallåsen i söder till Kiruna i norr, som en lång klimatmarsch för att uppmärksamma Sveriges ansvar som nation att nå Parisavtalet. Under marschen kommer de lyfta fram hållbara initiativ runt om i Sverige, samt prata med forskare, politiker och lokaltidningar. 
– För oss så är klimatförändringarna också något personligt, därför vill POW med kampanjen Utelandet kraftsamla Sveriges friluftsmänniskor i att tillsammans agera för att skydda de platser och livsstilar vi älskar från klimatförändringarna, säger Nicole Modigh, Verksamhetskoordinator POW Sweden. 

Cykelmarschens syfte är att mobilisera förändringsvilja, oavsett vilket parti man röstar på. Därför bjuder POW in alla att cykla med, du som friluftsmänniska, forskare, del av klimat- och miljörörelsen är välkommen att cykla sida vid sida med POW. 
– Tanken är att du kan följa med så länge du känner för, en timme, en dag eller en vecka. Jag vill med cykelmarschen skapa en Forest Gump- känsla genom landet och visa på hur vi kan använda vår passion för friluftsliv till en aktion för klimatet, säger Anna Gros, Initiativtagare och projektledare till Utelandet 2022km.

Marschen är en av flera aktiviteter som POW arrangerat kopplat till kampanjen Utelandet, som att  bland annat samla in namn underskrifter för att skydda de utemiljöer som vi älskar. I kampanjen har POW involverat en rad framstående utövare, såsom landslagsåkaren i snowboard, Jesper Landmark, och äventyraren Tom-Oliver Hedvall. Det finns också samarbeten med Klimatpsykologerna, Cykelfrämjandet och Greenpeace Sverige, samt med progressiva outdoorföretag såsom Patagonia, Icebug, Outdoor Buddies, Mammut, Burton och även Destination Funäsfjällen.