3 paddeläventyr i sommar

Att ”sommaren är kort” är en minst sagt sliten svensk fras, men också väldigt sann. Ha detta i åtanke när du de kommande månaderna tar varje paddlingschans du får, från korta spontana dagsturer till längre äventyr i älvar och skärgårdar.

Foto: Henrik Trygg

UTEIDAG

Förra sommaren lanserade kajakföretaget Point 65 Sweden konceptet Kayakomat i Stockholm och Göteborg, vilket är en kajak- och sup-uthyrning med självbetjäning. Helt enkelt ett smidigt och lättillgängligt sätt att ta sig ut på sjön för den som kanske inte har budget eller plats för en helt egen kajak. Satsningen från Point 65 verkar också vara uppskattad, för inför den här säsongen växlar man upp ytterligare med fler samarbetspartners – även utanför storstäderna. Totalt väntas det finnas över 100 Kayakomatanläggningar runt om i Sverige i sommar, bland annat i Piteå, Växjö, Varberg, Sälen och Borås. Så spana in kayakomat.se för att hitta en uthyrare nära dig och ta en dagstur i sittbrunnen eller på sup-brädan. Glöm inte att packa med en riktigt god picknick.

UTEHELGEN

Mölle och Kullaberg i nordvästra Skåne, där har du en klassisk svensk sommaridyll. Och nej vi vet, det handlar inte om någon liten dold pärla utan du får räkna med en hel del sällskap (i synnerhet om du skulle vandra Skåneleden som går längs kuststräckan). Därför passar det extra bra att istället upptäcka området via kajaken. Hyra av sådan löser du i antingen i Arild eller Mölle, båda är också fina startplatser för paddling. Sträckan Mölle – Kullens spets – Arild är till exempel 13 kilometer och tar ungefär fyra timmar utan paus. Ett annat alternativ är att paddla inåt Skälderviken och mot bland annat Svanshall, Farhult och Ängelholm.

UTEDRÖMMEN

2013 instiftade Björn Zethelius, som driver företaget Vänerkajak, utmaningen Väner-8. Det är ett paddeläventyr på cirka 50 mil där du får uppleva Vänerns alla skärgårdar, genom att följa en 8-formad vattenled. 7–20 dagar beräknas turen ta, beroende på nivå – och du bör ha en del erfarenhet och förbereda dig ordentligt. Det kostar 500 kronor att anmäla sig och du kan välja mellan att köra enmans-, tvåmanskajak eller annan muskeldriven farkost – samt om du vill genomföra utmaningen med eller utan support. I anmälningsavgiften ingår lån av en nödsändare som används för att registrera kontrollpunkterna, samt gör det möjligt för kompisar att följa ditt äventyr.

Mer info: kayakomat.se; upplevkullaberg.se, vaner8.se.