Ny dokumentär: Lapporten på lina

I juli 2021 åker ett gäng med världens främsta highliners upp till Lapporten. De ska spänna upp en två kilometer lång lina, 600 meter över den ikoniska dalen – för att sedan försöka gå över. Om de lyckas blir det ett nytt världsrekord. Nu ska dokumentären om det äventyrliga projektet sändas på SVT.

Utmaningen är inte utan hinder, bara linan kostar flera hundratusen kronor och hur ska de ens få upp den? På Lapportens ena sida är det ett vertikalt drop på flera hundra meter så man behöver vara flexibel och uppfinningsrik för att hitta en lösning som ännu inte finns.

Ett annat problem är vädret. Svenskt fjällväder är nyckfullt och blåser det för mycket riskerar linan att gå av. Dessutom är Lapporten en vindtunnel känd för brutala vindstyrkor.

Väl uppe tar det timmar att gå över och det räcker med en sekunds distraktion och ett fall för att rekordet ska misslyckas. Foto: Jonatan Örting

David Sjöström är initativtagare och samlar vänner från hela världen. Vänner som också råkar vara några av världens främsta highline-atleter. De ägnar år åt förberedelser, bygger en del av utrustningen som behövs eftersom den inte går att köpa och planerar för hur de överhuvudtaget ska kunna få upp linan. De utnyttjar midnattssolen för att kunna arbeta dygnet runt när de väl är på plats.

Utmaningarna börjar innan de ens är på berget. När de väl lyckats samla ihop flera kilometer med lina från hela Europa så börjar klockan ticka. Väderluckan med lite vind måste utnyttjas maximalt, och all utrustning måste sorteras, packas och lyftas upp med helikopter samtidigt som arbetet med att bygga ankare startar. En uppgift som kräver år av erfarenheter.
– Alla i teamet behövs och om någon hade fattats så hade vi inte kunnat genomföra detta projekt som är precis på gränsen mellan vad som är möjligt och vad som är omöjligt, säger David Sjöström.

Väl uppe tar det timmar att gå över och det räcker med en sekunds distraktion och ett fall för att rekordet ska misslyckas.

Den 48 minuter långa dokumentären följer teammedlemmarna och rekordförsöket. Det är en dokumentär kantad av naturupplevelser, wow-upplevelser och hårt arbete.

Filmen är producerad 2022 av Pinewood Productions i samarbete med SVT. Filmen släpps på SVT Play på söndag den 19 juni och sänds på SVT1 den 21 juni kl 21.00.

Väderluckan med lite vind måste utnyttjas maximalt, och all utrustning måste sorteras, packas och lyftas upp. Foto: Emil Sergel