Försvarsmakten varnar – Är ditt smultronställe livsfarligt?

 Försvarsmakten ökar sin övningsverksamhet vid landets skjutfält. Dessa ligger ofta på natursköna platser där många tror att det är fritt fram att utforska. Nu uppmanar myndigheten privatpersoner att uppmärksamma varningsskyltarna vid skjutfälten.
– Den där härliga platsen i naturen kanske inte är den bästa att besöka för att vandra, tälta eller motionera.  Vi övar med skarp ammunition på våra skjutfält och att vara där då är direkt livsfarligt, säger Magnus Ståhl, regementschef på Bodens Artilleriregemente. 

Försvarsmakten har över 70 skjutfält i Sverige och antalet övningar på dessa ökar i takt med ett växande försvar. Skjutfälten ligger ofta på natursköna platser där folk ofta tror att det är fritt att utforska. För att informera om den risk man utsätter sig själv för om man beträder skjutfält varnar nu Försvarsmakten för ”livsfarliga smultronställen”. 
– Många privatpersoner rör sig kring våra skjutfält för att upptäcka smultronställen i naturen och struntar i våra varningar. Just nu är det en tidsfråga innan en olycka sker. Vi vill nu varna om att ta både våra skyltar runt skjutfälten och avspärrningarna på allvar. Den där härliga och fridfulla platsen i naturen kanske inte är den bästa att besöka för att plocka bär eller svamp, vandra, tälta eller motionera. Vi skjuter med skarp ammunition på våra skjutfält, att vara där då är direkt livsfarligt. Dessutom är det straffbart att beträda skjutfält när vi skjuter, säger Magnus Ståhl. 

Gör så här om du är vid ett skjutfält och ser en varningsskylt: 

1. Uppmärksamma skylten och läs budskapet noggrant. 

2. Ta reda på om skjutfältet är avlyst, alltså ifall det är stängt för allmänheten. Information finns på informationstavla vid skjutfältet och på Försvarsmaktens webbplats. Se alla övnings- och skjutfält här

3. Det är ditt ansvar att informera dig om de risker och styrningar som gäller på plats. Tänk på att ett skjutfält kan vara i användning även om det inte låter som att aktivitet pågår. Överträdelse av övnings- och skjutfält kan vara livsfarligt och är straffbart.