Sveriges första HBTQIA-paddling

De två företagen Fjällkajakcenter och Fjällanda vill verka för mer mångfald och inkludering i friluftslivet. 16 juli på Ottsjön, strax utanför Åre, arrangerar man i den andan Sveriges första regnbågspaddling.

Friluftsrörelsen växer så det knakar, men hur ser det egentligen ut med mångfalden och inkluderingen i praktiken? Inte tillräckligt bra, menar företagarna bakom Fjällanda och Fjällkajakcenter i Jämtland, som 16 juli arrangerar Sveriges första regnbågspaddling på Ottsjön utanför Åre.

En av drivkrafterna bakom intiativet är Bea Viberg, grundare av friluftsföretaget Fjällanda.
– Jag vill att fler ska våga kliva in i stereotypa branscher och våga vara sig själva. För att det ska ske behöver vi få se och känna att det inte bara finns ett sätt att vara en friluftsperson på – och regnbågspaddlingen är en spännande start i detta arbete, säger hon.

I arrangemanget ingår bland annat kajakpaddling med tekniktips, matlagning över öppen eld, kokkaffe och utbyte av erfarenheter i en tillåtande och trygg atmosfär. Detta oavsett erfarenhet eller vem du är, understryker Torkel Ideström, ansvarig chef på Fjällkajakcenter.
– Att känna sig sedd och inkluderad är livsviktigt för oss alla. När jag blev förälder så blev det extra tydligt – det blev viktigt att aktivt försöka påverka världen att bli mer tolerant, så att mina barn ska kunna känna sig trygga att få vara vem de vill oavsett vem de väljer att älska. Naturen och friluftslivet har alltid varit min starkaste passion och det blir därför helt naturligt att jobba där jag står, säger Torkel.

För att läsa mer om paddlingen den 16 juli, gå in på fjallkajakcenter.se. Mer info om Fjällanda hittar du på fjallanda.se.