3 tips: Snorkla in sommaren

Vad finns där under vattenytan, egentligen? Ge sommardoppen en äventyrlig dimension med cyklop och snorkel, och upptäck den biologiska mångfalden under ytan. Snorkling är en aktivitet som passar de flesta, oavsett ålder och erfarenhet – dessutom kul att göra tillsammans. Börja i närmsta klara vatten, eller googla efter markerade snorkelleder som idag finns på flera håll både i Sverige och utomlands.

#UTEIDAG

Sätt dina snorkelskills på prov med en mild start i något av dina hemmavatten, som gärna bör vara lugnt och inte strömt. Se även till att du har någon med dig i vattnet, eller åtminstone någon som håller uppsyn, för säkerhets skull. Låna eller köp cyklop och snorkel av bra kvalitet – det gör stor skillnad och behöver inte bli särskilt dyrt. Undvik alltså första bästa exemplaret från bensinmacken, så ökar du chanserna att slippa läckor och faktiskt kunna se något på snorkeläventyret. Testa utrustningen hemma innan du drar iväg, så att allt är riktigt. Vill du ge dig själv lite extra kraft i vattnet kompletterar du med simfenor, och ska du snorkla i lite kallare vatten gör du bäst i att trä på dig en våtdräkt om du vill kunna ligga i ett tag.

#UTEHELGEN

Ett roligt och äventyrligt sätt att upptäcka och lära sig mer om livet under ytan, är att följa en så kallad snorkelled. Det fungerar som en vanlig naturstig, med ledmarkeringar och informationsskyltar med jämna mellanrum – fast ja, den är då snitslad och anlagd under vattnet. Fenomenet har blivit allt mer populärart på senare år, med fler och fler leder – främst i södra och mellersta Sverige. Testa till exempel snorkellederna i Kosterhavet (kosteroarna.com), Varberg (visitvarberg.se), Nåttarö (skargardsstiftelsen.se), Halmstad (destinationhalmstad.se) eller Trelleborg (visittrelleborg.se).

UTEDRÖMMEN

Röding-safari, hur läckert låter inte det? I början av september leker rödingen i bäckar och åar i Kultsjödalen i Västerbotten, vilket öppnar upp för en unik möjlighet att spana in firrarna både ovan och under ytan. Den drygt två timmar långa snorklingen anordnas av Stalo Adventures, med bas i Saxnäs, och kostar 825 kronor per person förutsatt att man är åtminstone tre som hakar på. Läs mer om aktiviteten på staloadventures.se.