Laga nytt på stekhällen: Filodegsrullar med bär och keso

Få kan trolla fram spännande rätter på stekhällen som utekocken Elle Nikishkova. Hon är nu aktuell med en ny kokbok på detta tema, med influenser från världens alla hörn. Här kommer ett gott smakprov!

Recept: Elle Nikishkova, Foto: Rania Rönntoft

FILODEGSRULLAR MED BÄR OCH KESO
8 rullar

1 paket kyld filodeg på rulle
100 g smör till pensling
250 g keso
2 dl frysta bär (hallon och blåbär)
1 dl rörsocker
Olja och smör till stekning

Ta med en skärbräda, en pensel att stryka ut smöret med och två kökshanddukar. Smält smör att ha till pensling på stekhällen. Blöt dina kökshanddukar. Ta fram ett ark filodeg ur förpackningen och täck de ark du inte använder med en fuktig handduk för att de inte ska torka ut. Här gäller det att jobba snabbt så att det ark du ska fylla inte torkar och börjar spricka.

Du kan antingen använda ett helt ark till en rulle eller dela ett ark i två bitar för tjockare eller tunnare deg. Pensla filodegen med smält smör. Lägg på 1–2 msk keso i mitten på ena sidan av arket, toppa med lite bär och rörsocker.
Börja rulla degen, vik in sidorna och fortsätt rulla till en rulle. Lägg den färdiga rullen med skarven neråt och täck med den andra fuktiga handduken. Upprepa
samma procedur med alla dina rullar.

Häll på lite olja och smör på en varm häll. Lägg på filodegsrullarna och stek tills de fått fin färg på alla sidor. Rullarna är goda att äta både varma och kalla.

TIPS!
Med frysta bär blir fyllningen lite blöt och rullarna ganska mjuka. För en frasigare och torrare variant, vänd bären i lite potatismjöl som suger upp saften och gör fyllningen fastare.

NY GUIDE TILL STEKHÄLLSMAT
Pinfärska Laga mat på stekhäll av Elle Nikishkova (Calazo förlag) innehåller inte bara 40 eldiga recept från världens alla hörn, utan också bra faktakapitel om att göra upp eld och hantera olika hällar.
Boken är personligt skriven, utifrån Elles erfarenhet som utekock och globetrotter, och har fina bilder av Rania Rönntoft.