Klätter- och musikfestival i Bohuslän

Den 19-21 augusti är det dags för den andra upplagan av Bohusfest: en klätter- och musikfestival i Bohuslän. Vi tog oss ett snack med initiativtagaren och klätterveteranen Said Belhaj.

Hur kom den här festivalen till?
– I första hand var det för att ”fira” utvecklingen av de 5 berg jag utvecklat i Bohuslän under covid. Jag tänkte att det vore kul att ha en tillställning där folk för första gången fick komma och testa alla de leder jag satt upp. Då tändes idén att göra en festival. I Bohuslän har det funnits få tillställningar för alla, klättrare som icke klättrare, att samlas. Så en festival som vänder sig till ”alla” kändes given. Självklart är det mest klättrare som kommer men förra året kom även en hel del folk som kanske inte klättrar men som ville lyssna på bra musik och föredrag, dansa, äta go mat och liknande.

Vad får man uppleva som besökare?
– Förutom fri klättring under dagarna blir det väldigt bra föredrag, dels av några av Bohusläns klätterpionjärer. En massa bra musik, bland annat Zaky Diarra från Mali och Frida Granström kommer spela svensk folkmusik till dans. Det kommer att bli ett hett dansgolv framåt småtimmarna med några av Sveriges bästa DJ’s. Bra mat och chans att vinna fina priser. Men framförallt är det ett tillfälle att ses och umgås nu innan sommaren är över.

Vad får man inte missa om man kommer dit?
– Klättringen i Bohuslän som är av absolut världsklass! Sen tycker jag att alla programpunkter på kvällarna är mycket värda och helt unika. Men åter igen så är gemenskap och go stämning det viktigaste i slutänden, det lyckades vi väldigt bra med förra året.  

Hitta mer info om festivalen på: http://www.said-belhaj.com/bohusfest/