Nytt på stekhällen: Tostones

Sugen på att utveckla din utemeny? Här kommer det ultimata tillbehöret under helgens utflykter med stekhällen, skapat av utekocken Elle Nikishkova. Tostones är salta och krispiga snacks gjorda av kokbananer, som kan dippas i såser eller ätas till mat.

Recept: Elle Nikishkova, Foto: Rania Rönntoft

TOSTONES
4 portioner

1–2 kokbananer
1–2 dl olja
Flingsalt

Du kan förbereda hemma genom att skala och skiva kokbananen, vilket är mycket svårare än med vanliga bananer. Börja med att skära av ändarna, skär sedan bananen i cirka 3 bitar. Gör flera snitt längs med bananskalet utan att skära i själva bananen. Dra sedan av skalet en bit i taget. Skär bananen i 2 centimeter tjocka skivor, lägg dessa i en behållare med vatten för att förhindra att de oxiderar.

På plats i naturen hettar du upp stekhällen och häller på olja. Oljan ska vara het – testa genom att lägga i en bananskiva och se om den börjar fräsa. Lägg i så många bananskivor som ryms i oljan, stek i omgångar om hällen är mindre.

Fritera bananerna i någon minut eller tills de fått en gyllene färg, vänd för att de ska få färg på båda sidorna. Bananskivorna ska vara mjuka i mitten. Ta upp bananskivorna och låt rinna av på ett hushållspapper, Lägg varje bananskiva på ett platt underlag och pressa försiktigt med en mugg för att få en platt banankaka. Pressa inte för hårt så att bananen går sönder.

När alla bananskivorna är pressade, lägg dem på stekhällen igen och fritera en gång till i några minuter. Tiden det tar att fritera beror på oljans temperatur. Denna gång ska bananen bli krispig och få en gyllene färg.

NY GUIDE TILL STEKHÄLLSMAT
Pinfärska Laga mat på stekhäll av Elle Nikishkova (Calazo förlag) innehåller inte bara 40 eldiga recept från världens alla hörn, utan också bra faktakapitel om att göra upp eld och hantera olika hällar. Boken är personligt skriven, utifrån Elles erfarenhet som utekock och globetrotter, och har fina bilder av Rania Rönntoft.