UTE testar: Smidig gasgrill

Är du grilltokig, precis som vi? Under sommarmånaderna har vi utvärderat den portabla gasgrillen Skotti.

Bakgrund
Grillen Skotti är en tysk uppfinning som under 2022 lanserats på svenska marknaden och tidigare vunnit Red Dot Award för bästa produktdesign. Testet har genomförts på dagsäventyr, med allt från några kilometers vandring till ingen alls.

Snabba fakta
Materialet är rostfritt stål och Skotti, som väger cirka 3,3 kilo, tillverkas på hemmaplan i Tyskland. Måtten i monterat skick är 34x18x22 centimeter. Skotti packas ihop platt i medföljande väska, som går att bära i handen eller ryggsäcken. Den är främst tänkt som gasgrill men det går även bra att driva Skotti med ved eller kol. Priset ligger på 1 799 kronor och grillen går att köpa via hemsidan se.skotti-grill.eu samt på Naturkompaniet. Det går även att köpa till olika
tillbehör, exempelvis matlådor där du kan förvara det färdiggrillade varmt.

UTE-låtande
Det går snabbt att lära sig montera ihop Skotti, och när det väl sitter tar det inte mer än 1–2 minuter att få den redo för action. Vi har testat att grilla en hel del olika råvaror, till exempel grönsaker som aubergine, zucchini och paprika; svampar som portabello och skogschampinjoner – men även hamburgare, lammstek och fiskfiléer. Oavsett råvara har Skotti levererat ett riktigt bra grillresultat, med bra yta och smarrig tillagning – även när vi gett oss på lite mer känsliga köttdetaljer.

På korta dagsturer, strandhäng och tillfällen då matlagningen är själva äventyret – det är där Skotti gör sig allra bäst. Det smidiga formatet gör det också möjligt att ta med den på längre turer, men betänk att det också blir en del råvaror att bära på och hantera. Ett extra plus för att alla delar förutom brännarröret och gasslangen går att köra i diskmaskin. Vi har dock mest handdiskat och kört stålull under testet – lite jävlaranamma är att rekommendera om du stekt hamburgare eller liknande. Jämfört med många andra portabla grillar ligger Skotti högt i pris, men som så ofta får du vad du betalar för. I det här fallet en smart och tålig turkompis i praktiskt format.

Testat av: Uteredaktionen