Guide: Så hittar du rätt stekhäll

Att laga mat på stekhäll har aldrig varit hetare. Den klassiska muurikkan har fått konkurrens i friluftsbutikerna av både liknande och helt andra hällar. Här är fyra saker du ska tänka på inför ett köp.

Text: Uteredaktionen, Foto: Sofie Lantto

Tips! I Utemagasinet nr 9 har vi hårdtestat sex olika hällar. Den finns i butik nu!

Stor eller liten?
Ju större häll, desto fler kan du laga mat till. Det går förstås att laga i omgångar, men då blir utekocken stående vid elden medan de andra äter. Att välja en stor häll ”för säkerhets skull” är dock inte att rekommendera, om du ser utemat i naturen framför dig – risken är att den känns otymplig och blir kvar hemma. Välj lagom, alltså. För dig. Generellt kan sägas att en häll på runt 50 centimeter passar för 4–6 personer.

Platt eller skålad?
På en platt stekhäll kan hela stekytan utnyttjas när du gör uteklassiker som kolbullar eller pannkakor. En skålad häll passar ofta bättre för wok och såsiga
rätter, medan kolbullarna får stekas i omgångar då smeten samlas i mitten. Välj form efter favoritmat, eller sök din bästa kompromiss. En liten kant gör stor skillnad för rymden i plattare hällar.

Stål eller gjutjärn?
Varmvalsat stål ger en tunn och lätthanterad häll som fördelar eldens värme fint. Hällen blir snabbt varm – men svalnar också snabbt, om du inte sköter elden. Hällar i massivt kolstål eller gjutjärn är grövre, tar längre tid på sig för att bygga upp värme – men håller också värmen jämn länge. Vissa hällar i materialen ovan behandlas för att optimera stekytan och skydda mot rost, med de kan ändå rosta om de utsätts länge för fukt. Då krävs djuprengöring och ny inbränning. Söker du en snabbtänkt häll som kräver minimalt med kärlek, välj en i rostfritt stål.

Eld eller gasol?
I Utemagasinet nr 9 har vi testat stekhällar. I testet har vi enbart använt hällarna över eld, direkt och i vissa fall på grillgaller, men de flesta av dagens stek
hällar är också kompatibla med gasolbrännare med mera. Muurikka och Hällmark säljer hela trädgårdskit för gasol, medan Dalums minsta häll kan användas
på vanligt friluftskök. Vildhällen fungerar också på induktionshäll och i vanlig hushållsugn.