Löpare röstar för folkhälsan

Inför det stundande valet vill löpartidningen Runner’s World lyfta upp en viktig hälsofråga på agendan. Därför lanseras nu Sveriges längsta gallöpundersökning ”Valspurten”. Det är ett helt nytt löppkoncept där löparna röstar – med fötterna.

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport ”Hur har folkhälsan påverkats av covid-19-pandemin? ” har både den psykiska ohälsan och stillasittandet ökat, samtidigt som människor har ägnat mindre tid åt fysisk aktivitet. Inte minst åldersgruppen 16–29 år har rapporterat ett ökat stillasittande och sämre kosthållning i samband med pandemin, en utveckling som även bekräftas av internationell forskning.

För att vända den här oroväckande utvecklingen och lyfta upp den viktiga folkhälsofrågan på agendan inför valet lanserar nu löpartidningen Runner’s World Sveriges längsta gallöpundersökning – Valspurten.
– Löpning är lite av ett mirakelpiller när det gäller både fysisk och mental hälsa, vilket har visats i otaliga vetenskapliga studier. Löpning är dessutom en billig och tillgänglig aktivitet som alla kan genomföra, oavsett utbildningsnivå eller socioekonomiska förutsättningar – två faktorer som har visat sig ha stor betydelse för folkhälsan generellt, säger Hans Lodin, ansvarig utgivare på Runner’s World.

Valspurten genomförs som ett virtuellt lopp, vilket innebär att deltagarna kan springa sitt lopp var och när som helst fram till den 10:e september, alltså dagen före valet. Alla deltagare lägger sin röst (anonymt) i samband med anmälan till loppet och springer sedan fem kilometer för sitt parti. Sedan räknas alla röster för att se vilket parti som har det starkaste stödet bland landets många löpare.

Runner’s Worlds engagemang för folkhälsan delas av flera stora idrottsorganisationer och arrangörerna bakom Sveriges största motionslopp och En Svensk Klassiker.
– Under pandemin har allt fler tappat sina rutiner för träning och motionerande, vilket har skapat en folkhälsoskuld som kan öka samhällets sjukvårds- och hälsovårdskostnader framöver. Detta riskerar också att öka de folkhälsoklyftor vi ser i samhället ytterligare. Valspurten är ett kreativt och roligt initiativ som kan påminna om att rörelse och motion har betydelse för hela vårt samhälle, säger Staffan Movin, ordförande i Svenska Motionslopp och idrottsevenemang.

Micke Thorén, vd på En Svensk Klassiker stöttar också projektet.
– En Svensk Klassikers mission är att göra Sverige och svenskarna friskare, så självklart stöttar vi initiativet Valspurten som vi hoppas får ännu fler att röra på sig.