Så hittar du rätt vandringsskor

Hur väljer man rätt vandringskor, vilka fungerar i både fjäll och skog? På årets Utefest finns skoföretaget Merrell på plats med fotriktiga expertråd. Här ger Merrells Adam Svensson sina bästa tips.

Dina vandringsskor ska bära din egen vikt och även din packning, samt ge bra stöd och passa den terräng som du vandrar i. Det är inte ovanligt att gå ut på upptäcktsfärd i sina vanliga gamla joggingskor – men det är inte det optimala valet för vandring. Det säger Adam Svensson, på skoföretaget Merrell.
– Gympaskorna man har hemma i garderoben är ju ofta både mjuka och sköna, det är därför ett frestande val. Men det är viktigt att att veta att de ju inte är anpassade för vandring. De slits på fel sätt och har framförallt inte vridstyvheten som en vandringssko har.

Vridstyvheten är ett mått på hur stabila skorna är.
– En vandringssko har också en mer slitstark ovandel samt ett bättre grepp. En joggingsko kanske har fantastiskt bra grepp på asfalt, men inte på jord och sten. Om du väljer rätt sko orkar du troligtvis vandra längre, du blir mer bekväm och minskar risken för att snubbla.

Adam Svensson på Merrell visar upp midskon Mqm 3 GTX – en snabb och lätt vandringsko med supergrepp. Foto: Sofie Lantto

Vandringsskor kommer i tre klassiska snitt: låga, mellanhöga – även kallat mid – och höga. Men det är sällan du behöver en av varje. Om du bara ska införskaffa en sko råder Adam Svensson istället att du satsar på en midkänga, alltså en med mellanhögt skaft.
– Den är lätt men ger ändå gott om stöd. Om du vandrar i både skog och fjäll så är det en mycket bra lösning, eftersom den är så användbar. En hög, mer rejäl känga är oftast bara nödvändigt om du ska ge dig ut på långled i utmanande fjällterräng och bära tungt.

Livslängden på dina vandringsskor kan förlängas om du tar väl hand om dem.
– Torka av dem med en våt trasa efter användning, borsta gärna av dem lite. Låt inte skorna stå i gassande sol och inte heller torka på värmegolv. Ett supertips är att torka blöta skor med hjälp av torkade ärtor. Det fungerar bättre än papper.