Guide: Så tar du hand om din stekhäll

En stekhäll kan tjäna dig livet ut om du tar bra hand om den. På årets Utefest finns Dalum Sweden på plats med populära workshops och god kaffedoft. Här tipsar Dalums Tobias Eklund om hur du bäst tar hand om din stekhäll.

Tobias Eklund på Dalum visar hur man bränner in sin Dalumhäll. Det är inget måste, men praktiskt för att förenkla stekning och minska rostrisken.
  1. När du lagat mat på din stekhäll är det viktigt att du rengör den ordentligt efteråt. Häll vatten i hällen som sakta värms upp och löser upp smuts. Om det behövs kan du gnugga med en stålboll som effektivt tar bort rester som sitter hårt.
  2. När du diskat din stekhäll kan du olja in den så är den redo för nästa matlagningstillfälle.
  3. Det är praktiskt att bränna in stekhällen innan du använder den första gången, men det är inget måste. Om du bränner in den så skyddas den mot rost och matlagningen går också smidigare eftersom maten inte fastnar lika lätt. Gnid in Dalumhällen med ett tunt lager fett med hjälp av en tygtrasa eller med hjälp av tång och papper. Du kan använda en matolja, förslagsvis rapsolja. Hetta upp hällen några minuter tills den börjar mörkna från mitten och utåt, samtidigt som det börjar ryka när fettet bränns in. När fettet bränts in kan man applicera ett nytt tunt lager fett, och då kommer hällen mörkna ytterligare. Återupprepa med tunna lager tills du känner dig nöjd. Lägg gärna olja även på benen och under hällen, så skyddas även dessa delar från rost. Men kom ihåg! Det är inte hela världen om inbränningen inte blir perfekt, med tiden kommer din stekhäll ändå bli inbränd genom att du lagar mat på den.
  4. Elda försiktigt och undvik att överhetta stekhällen då maten annars kan brännas vid, njut av utematlagningen och låt matlagningen ta lite tid. Om du behöver reglera värmen kan det ibland vara lättare att flytta lite på veden än på hällen. Elda hellre med mindre stickor än stora vedklabbar för att kunna kontrollera elden.
  5. Om det har blivit rost kan du gnugga med en stålboll. Ett annat tips är att lägga grovsalt på stekhällen och lägga in den i ugnen. Då försvinner rosten – men tänkt på att inbränningen också försvinner då.
  6. Dalums stekhällar är lätta och tåliga. Eftersom de endast består av stål går det fint att använda stekspade av metall.
Vanlig matolja fungerar vid inbränningen. Tobias tipsar om rapsolja som klarar höga temperaturer.