Koka kaffe på elden – en steg för steg-guide

Få ting slår en god kopp kaffe vid lägerelden. Men hur man gör det bästa kokkaffet tvistar de lärde om. Kajsa och Mattias Landfors arbetar som guider i och med naturen. På årets Utefest inspirerar de vid lägerelden tillsammans med Hällmark och Brusletto. Här är deras steg- för-steg-guide till hur du får till det bästa kokkaffet.

  1. Börja med att lära känna din kaffepanna. Hur mycket rymmer den? Testa dig fram med olika mängd kaffe så lär du dig hur mycket du behöver. Vi brukar köra med en struken kåsa kaffe till en liter vatten. Om du ska köpa en kaffepanna rekommenderar vi en så tunn kanna som möjligt och såklart grovt, gott kaffe.
  2. Det absolut viktigaste är att du inte kokar upp vattnet med kaffe i, utan endast vattnet. Koka alltså upp vattnet, lyft av och häll i rätt mängd kaffe.
  3. Rör försiktigt runt med kniven eller annat tills det skummar härligt.
  4. Låt kaffepannan stå en stund, tills sumpen sjunkit.
  5. Om du vill snabba på processen kan du hälla lite kallt vatten i pipen.
  6. När kaffet dragit en stund kan du hälla upp en kopp som kommer bli lite grusig – den häller du ut. Sedan är kaffet redo att drickas! Kom bara ihåg att det är viktigt att ta det lugnt. Kokkaffe ute är något som ska ta tid och vara avkopplande. Koppen eller kåsan du använder är också av yttersta vikt. Du får hitta en du trivs med, för den mysiga känslans skull.
Kajsa och Mattias Landfors arbetar som guider. På årets Utefest inspirerade de vid lägerelden tillsammans med Hällmark och Brusletto. Foto: Sofie Lantto