”Det är bättre att laga än slänga”

Älskade friluftsplagg kan få nytt liv – och det är inte ens så svårt som du kanske tror. På Utefest kunde deltagarna svänga förbi Patagonias Worn Wear-team och få hjälp med trasiga dragkedjor, revor – och allt däremellan. Här är teamets bästa tips för hur du själv lagar dina friluftskläder.

I Patagonias tält på Utefest hänger älskade jackor, byxor och underställ på rad. Med varsamma händer lagar Felix Roll hål och revor, dragkedjor och knappar. Plaggen är välanvända och får på detta vis leva vidare – kanske vandra lite länge, klättra lite högre.
– Något av det viktigaste vi kan göra för miljön är att använda våra grejer längre. Genom att vårda och laga dem minskar behovet av att köpa nytt, säger Felix.

På det viset kan man undvika koldioxidutsläppen, restavfallet och vattenåtgången som uppstår vid nyproduktion. Under helgen är Felix Patagonias skräddare och till vardags arbetar han med produktutveckling inom textil. Själv har han få plagg i sin egen garderob.
– Jag lagar hellre ett plagg tusen gånger än köper nya. Kläder är till för att användas och revor är en del av det. Det är bara att laga och det finns tusentals tekniker att använda.

Han menar att det är enkelt för gemene man att reparera det mesta hemma.
– Du kan laga med tejp, med tyg, med klistermärken och med en symaskin. Lossnar gafftejpen så sätt dit en ny. Använd det du känner dig bekväm med att använda.

Alla moderna funktionsplagg slits och Felix tycker att man inte ska vara rädd för att sy i friluftsplaggens membran.
– Man förlorar lite funktion på dessa lagningar, men det är bättre att laga än att slänga. Det finns lagningskit att köpa i friluftsbutikerna. Men du kanske också har en gammal skaljacka som du kan klippa i småbitar och återanvända över revor. Eller ta lite silvertejp, det fungerar jättebra det med.

Felix Roll tipsar också om att du ska vara noga med att välja kläder efter aktivitet. Ultralätta, tunna plagg kan till exempel lätt gå sönder på en taggig kvist i skogen.
– Många funktioner gör plagget mer känsligt, eftersom det är mer som kan gå sönder. Om du tycker något är svårlagat kan du kolla med närmaste kemtvätt, de har ofta sömnadsservice. Eller hitta en instruerande film på youtube, det finns mängder.

För att plaggen ska hålla så länge som möjligt är det vanlig klädvård som krävs.
– Vädra hellre plagget än tvätta. Men var inte rädd för att tvätta när det behövs! Använd då ett milt tvättmedel.

Felix Roll lagar hellre än slänger. Foto: Sofie Lantto