Ljadas mytomspunna vildmarksburgare – här är receptet!

Det har ryktats om en hamburgare från norr, med smaker från skogen och vidderna. En hamburgare som smygvisats i TV och som några lyckliga deltagare fick smaka på en workshop i Dalums tält under Utefest.  Vi vet att ni har längtat efter receptet på vildmarksburgen som är lite av en kändis vid det här laget – här är det!

Det är en liten skara deltagare som får plats på den exklusiva workshopen som Dalum Sweden arrangerar. Joacim Ljadas, vildmarkskock och matkreatör som driver Ljadas mat och äventyr, demonstrerar ingredienser och pratar passionerat om lingonketchup, älgfärs, rökt sidfläsk och kantarellräm – för att nämna några. Vildmarksburgaren är hans skapelse, inspirerad av den vilda Vindelälven och naturen runt hemmet i Rödåsel. Nu är det äntligen dags för oss att få ta del av det hemliga receptet.
– Det är sött, syrligt, umami och krämigt. Smakerna av älg, lingon, rök och trattkantareller utgör fyra grundsmaker som bör finnas med i en vildmarksburgare. De är hämtade från skogen och kommer komplettera varandra och bjuder på en överraskning i munnen, berättar han.

Löken fräser på stekhällen medan Joacim visar upp färsen som består av 60 procent älgfärs och 40 procent vindelnrökt sidfläsk.
– Ju fetare fläsk desto bättre, det är viktigt för smaken, förklarar han.

Joacim poängterar att själva monteringen av hamburgaren är väsentlig eftersom smakerna bör komma i en särskild ordning.
– Jag har provat lite olika varianter, om trattkantarellkrämen ska ligga på köttet och lingonketchupen under locket, men då upplever jag att den inte blir lika bra. Så min favoritkombo är att jag börjar med dressingen i botten, en rejäl skopa då. Sedan lägger jag på salladsblad och tomater, det blir krispigt och bra.

Därefter lägger han på köttet och en rejäl skopa lök, följt av ännu en skopa dressing och sedan lingonketchup.
– Snåla inte med lingonketchupen, för det är i den som magin finns. Sist men inte minst, ska du breda ut ett tjockt lager trattkantarellkräm på undersidan av locket, det ska täcka hela brödet.

Efter den beskrivningen är förväntan stor i tältet när burgaren smashas på Dalumhällen.
– Det finns ett före och ett efter Ljadas vildmarksburgare, lovar Joacim.

Smaklig måltid!

Vildmarkskocken Joacim Ljadas har skapat vildmarksburgaren som blivit lite av en kändis. Foto: Sofie Lantto

Receptet nedan är för tio burgare. Det går bra att lägga i frysen med omslag.
Du behöver:

1 kg Älgfärs
600 g Vindelnrökt sidfläsk
Hamburgerbröd (gärna lite lyxigare)
4 dl lingon (färska eller frysta)
2 dl strösocker
1 krm Liquid Smoke
3 msk Smoked Chipotle BBQsås (Bulls Eye)
3 gula lökar
5 dl rapsolja
2 ägg
4 msk Bostongurka
2 msk Chilisås
3 msk rostad lök
Vitvinsvinäger
Salt
Smör
Vitpeppar
1 förpackning 200 g Philadelpiaost naturell
1 dl trattkantareller 
Kantarellfond (Touch of taste)
Crispsallat
Tomat

Smashburgare 10st 160g
1 kg älgfärs
600g Vindelnrökt sidfläsk (ju fetare desto bättre, fettet är viktigt och smakar gott)
En nypa flingsalt

Gör så här:
Mal sidfläsket tillsammans med älgfärsen, salta och blanda samman ordentligt, forma till stora bollar.

Lingonketchup
Koka lingonen med socker, tillsätt liquid smoke, chipotle sås och lite salt, smaka av medan alltsammans kokar ihop.
Lägg på burk och kyl ner.

Trattkantarellkräm
Lägg trattkantarellerna i blöt och låt dem svälla, hacka och blanda i färskosten, smaka av med kantarellfonden, bara några droppar behövs.

Hamburgerdressing
Viktigt att alla ingredienser har rumstemperatur!
Häll 5 dl olja i en stavmixerburk, knäck ner 2 hela ägg, tillsätt chilisås, bostongurka och rostad lök. Toppa med en nypa salt och vitpeppar och stänk ner några droppar vitvinsvinäger. Kör ner stavmixern i botten och för den sakta uppåt.

Stekning
Ställ stekhällen över elden och bryn på med mycket smör. 
Smasha ut burgarna så att de får fin stekyta på båda sidorna och låt dem vila på kanten av stekhällen.
Skär löken i ringar och stek i rikligt med smör och en nypa socker tills den blir mjuk och gyllenbrun. 
Sist av allt: stek bröden i smör så att de blir krispiga.

Montera burgaren så här:
Lägg en rejäl skopa dressing i botten, följt av salladsblad och tomater.
Därefter lägger du på köttet och en rejäl skopa lök, följt av ännu en skopa dressing och sedan lingonketchupen (mycket!).
Sist ska du breda ut ett tjockt lager trattkantarellkräm på undersidan av locket, det ska täcka hela brödet.

Njut!

Burgaren fick mycket höga betyg, så även av undertecknad. Foto: Sofie Lantto