Patagonias grundare ger bort sitt företag – för planetens skull

Nästan 50 år efter att han grundade det populära klädmärket Patagonia väljer fransmannen Yvon Chouinard att ge bort hela sitt företag. All vinst ska gå till att bekämpa klimatförändringar.

Patagoniagrundaren Yvon Chouinard och hans familj kunde ha fått runt tre miljarder dollar vid en försäljning av företaget. Nu har de istället gett bort sitt ägandeskap i Patagonia. Detta för att vinsterna istället ska användas i kampen mot klimatförändringar.

Företaget skänks till en icke vinstdrivande stiftelse som ska verka mot klimatförändringarna och för miljö- och naturvård. Yvone Chouinard säger:
– Det har gått ett halvt sekel sedan vi påbörjade vårt experiment med ansvarsfullt företagande. Om vi ​​har något hopp om en levande planet 50 år från nu, krävs det att vi alla gör allt vi kan med de resurser vi har. Som den företagsledare jag aldrig ville bli gör jag min del. Istället för att utvinna värde från naturen och omvandla det till rikedom, använder vi rikedomen som Patagonia skapar för att skydda källan. Vi gör jorden till vår enda aktieägare. Jag är mycket seriös i att rädda den här planeten.