3 traillopp: Möt hösten i löparskorna

Nu klarnar luften och naturen slår om till höstfärger. Som gjort för lite pulsigare äventyr i lätta skor. Ge dig ut själv och spring på stigarna – eller boka in ett av höstens alla trail-arrangemang.

SKOGSMARA I VÄSTER
2014 återuppväcktes den familjära och mysiga Skogsmaran, efter att ha legat i dvala sedan mitten av 70-talet. Detta tack vare upprustningen av Vildmarksleden, som går från Skatås och Göteborg till Hindås. I år är det 24 september som gäller för hugade – alltså redan nästa vecka. Terrängen är varierad och består av naturstigar, små skogsvägar, grusvägar och lite asfalt. Hur långt då? Jo, antingen 11, 21 eller 42 kilometer – och vill du helst inte ta ett enda löpsteg så finns det en vandrarklass som kör precis samma distanser. Startplatsen skiljer sig något beroende på distans men alla deltagare går i mål vid stationshuset i Hindås centrum, cirka 35 kilometer med bil från Göteborg.
Mer info: skogsmaran.se

SAMLA HÖJD I SMÅLAND
Erövra ett berg i platta Småland! Det är idén bakom WTH Hills Backyard som äger rum i Hanaslövs skidbacke 1 oktober. Backen, som ligger i närheten av Alvesta, ger dig 67 höjdmeter per bestigning. Själva utmaningen består i att samla höjdmeter genom att gå/springa upp och ner för backen tills du nått motsvarande berget Snowdon i Wales (1 085 möh), Kebnekaise (2 096 möh) eller franska värstingen Mount Blanc (4 810 möh). Räknat i längd handlar det om 17–72 kilometer, beroende på berg. Hur stor naturupplevelsen är efter femtioelfte vändan i samma backe kan man kanske undra, men backträning är helt klart ett bra sätt att göra dig fysiskt redo för kommande äventyr i kuperad terräng.
Mer info: mossarun.com

SPRING FRÅN SJÖ TILL HAV
16–17 september är det premiär för pinfärska ultraloppet Sörmlands 100 – en riktigt utdragen utmaning på 100 miles, aka 162 kilometer, från sjö till hav. Starten går i Herrsta vid Mälaren och följer sedan sjön söderut, genom Mariefred och vidare mot målet i Jogersö i Oxelösund. Varierade sörmlandsmiljöer utlovas! Men det är ju inte alla som gillar att springa 162 kilometer i ett svep, det inser också arrangörerna. Därför finns också möjligheten att springa 91 eller 21 kilometer, och även ett barnlopp på 2 kilometer. Samtliga fyra lopp går i mål i Jogersö och bjuder på fina arkipelagvyer att fira med.
Mer info: sormlands100.com