Lina Hallebratt: Så klär jag mig på vinterturen

Under Utefest fanns äventyraren Lina Hallebratt på plats och representerade varumärket Aclima. Här ger hon sina allra varmaste tips inför vinterns äventyr.

Hej Lina! Vad är viktigast att tänka på i klädväg inför vinterns äventyr?
– Jag skulle säga att det är det klassiska rådet – att klä sig i olika lager. På så vis kan du enkelt klä på dig mer, eller skala av dig plagg för att matcha rådande temperatur. Du börjar såklart med understället. Grundfunktionen för detta klädlager närmast kroppen är att släppa ut fukt och överskottsvärme till ett absorberande skikt längre ut.

Hur väljer man underställ?
– Jag använder ull alla årstider och det är särskilt viktigt på vintern. Det är bara ull som värmer effektivt när det blir blött. Du kan jämföra med bomull som drar åt sig fukt och därmed både kyler och skaver.

Vilket misstag tror du många gör?
– Många tar nog på sig ett ullunderställ men glömmer bort att även trosor/kalsonger och bh bör vara i ull också. Man tappar ju bort en del av funktionen annars. Jag har ett lifehack när det kommer till underkläderna: jag brukar ha sport-bh utanpå min underställströja. Jag tycker att det är skönare när jag blir varm men det skapar också en fiffig ficka för mobilen. Om du då förvarar den i din sport-bh håller den sig varm och fungerande även i kallt väder.

Smart! Vad har du på dig sedan?
– Om det är kallt har jag mammelucker med windstopper i ovanpå underställsbyxorna. Om det är rejält kallt har jag ett par ullbyxor till. På överkroppen kan jag också ha flera lager. Något som är viktigt för mig är varma fötter. Jag har därför alltid filtade innerskor i pjäxor och kängor, plus extra ull-sula.

Och hur gör du med huvud och händer?
– Lager på lager där med! Tunn liner i ull närmast hud och huvud, följt av tjockare lager. Jag gillar också att ha balaclava, det är en bra uppfinning.

Vad använder du som ytterlager?
– Oftast ull där med faktiskt! Det är kanske inte lika vanligt. Aclima har plagg i ett så kallat WoolShell-material som skyddar bra mot väder och vind, samtidigt som det ventilerar väl.