Våga fritera i skogen!

Deg och utekök, vad kan gå fel? Friluftskocken och influencern Nathalie ”Food by Natta” Spjälle bjuder på tre krispiga smårätter du lätt kan fritera i skogen – och ja, de smälter garanterat i munnen.

Recept och foto: Nathalie Spjälle

TIPS! Fyll över oljan i en tät och tålig flaska som du packar i ryggsäcken. Efteråt låter du oljan svalna och häller tillbaka den i flaskan. Sila och återanvänd hemma.

LANGOS MED PEPPARROTSCRÈME & TÅNGKAVIAR
6 portioner

400 g pizzadeg
70 g tångkaviar (eller motsvarande)
100 g riven ost
70 g gräslök
1 rödlök
4 msk pepparrot
300 g färskost
Salt
Citronpeppar
Dill
Gräslök
0,5 liter rapsolja, cirka, till fritering.

Förbered pepparrotscremen hemma. Hacka rödlök. Rör ihop med färskost. Smaksätt med gräslök och dill. Tillsätt pepparrot. Smaka av med salt och citronpeppar. Tillsätt tångkaviar. På plats utomhus skär du pizzadegen i 6 rektanglar. Hetta upp oljan på uteköket och fritera pizzadegen på varje sida tills den får fin färg. Toppa med pepparrotscrème och riven ost.

TIPS! Doppa dina chili cheeseknyten i sweet chili-sås, det smakar ljuvligt.

FRITERADE CHILI CHEESE-KNYTEN
Cirka 28 stycken

400 g färdig pizzadeg
2 dl riven ost, cirka
200 g jalapeño-mjukost, cirka
Gräslök till topping och fyllning
0,5 liter rapsolja till fritering, cirka.

Packa alla ingredienser i ryggsäcken och ge dig ut. På lämplig matplats skär du pizzadegen i 28 fyrkanter. Blanda mjukosten och gräslök i en burk eller kåsa. Fyll varje fyrkant med cirka 1 tsk mjukost och en nypa riven ost. Vik ihop knytet tätt och rulla till en boll. Hetta upp olja och fritera knytena tills de får en fin, gyllene färg. Toppa med gräslök.

TIPS! I receptet gör vi vaniljgrädde till smördegssnittarna. Ett somrigt alternativ är att blanda grädden med 2 matskedar flädersaft.

SMÖRDEGSSNITTAR MED LEMONCURD & JORDGUBBAR
12 portioner

250 g smördeg
250 ml havrevispgrädde (eller motsvarande, efter tycke och smak)
2 dl lemoncurd, cirka
0,5 dl vaniljsocker
100 g choklad (gärna salted caramel)
200 g jordgubbar
Florsocker till topping
0,5 liter rapsolja till fritering, cirka.

Börja hemma med att vispa grädden och blanda med vaniljsocker. Lägg i en burk/mattermos och ta med i ryggsäcken.
På plats ute skär du smördegen i 12 rektanglar. Hetta sedan upp oljan på uteköket och fritera smördegsrektanglarna på båda sidor tills de får fin färg.
Toppa varje rektangel med lemoncurd, vaniljgrädde och jordgubbar. Hacka över choklad och pudra med florsocker.