Utforska en kanotled i oktober

Glid in i hösten på vackert inlandsvatten. Med kanot kan du tyst uppleva skogarnas och strändernas djurliv. En utstakad kanotled tar dig ofta förbi platser med stora naturvärden och intressant historia. Packa sovutrustning, god mat, kanske en god vän. Och glöm inte kikaren.

Text: Emma V Larsson, Foto: Mattias Fredriksson

TIVEDENS KANOTLED
En trolsk paddelupplevelse väntar dig i Tivedens djupa skogar. Kanotleden är cirka 15 kilometer lång och går genom sex olika sjöar. Räkna med sex-sju timmars paddling, minst.
Leden börjar i Bosjön och avslutas i Sågkvarn eller i Unden. Kanot kan du hyra hos Camping Tiveden eller Ösjönäs. För att njuta lite extra (vilket du borde) ska du dela upp turen i två dagar. Slå alltså läger på valfri, lockande ö och sjung långsamhetens lov.
Mer info: tiveden.se, campingtiveden.se

ÅKERS STYCKEBRUK TILL TROSA
Paddla denna klassiker till kanotled, och upplev fyra mil av sörmländsk naturromantik. Du startar i Åkers styckebruks lummiga skogar och avslutar vid havet i
Trosa. Marvikarna är en stor naturupplevelse, med rik historia som viktig farled under vikingatiden. Det finns många fina platser att övernatta på längs med vattnet, både i tält och vindskydd.
Det är vanligt att dela upp turen i tre övernattningar och det är möjligt att hyra kanot på ett flertal ställen i närheten. Passa också på att fråga om guldkorn längs leden.
Mer info: kanotkungen.se

VÄRENDSLEDEN
Har du en hel höstvecka att lägga på en paddeltur? Då är Värendsleden i Småland ett spännande alternativ. Kanotleden är 120 kilometer lång och sträcker sig från Asasjön i norr, genom Helgasjön, Salen och Åsnen ner till Mörrumsån i söder.
Paddlingen är varierad och tar dig genom både lugna, vackra sjöar och snabba, strömmande vattendrag. Du paddlar från smala sprickdalssjöar i norr till större slättsjöar med fjordar och öar i sjön Åsnen. Utmed leden finns iordningställda övernattningsplatser som kan nyttjas mot avgift och som harplats för tält och oftast vindskydd.
En extra dimension ges då leden passerar genom fina Åsnens nationalpark som bjuder på vacker gammal bokskog och en fin insjöskärgård.
Mer info: sverigesnationalparker.se/park/asnens-nationalpark; visitasnen.se.