UTE testar: Smidigt tält för fyra

Att tälta som småbarnsfamilj är sällan en lätt historia – sett till utrustningens vikt. Eller? Vi gav oss ut på äventyr med ett kupoltältet Blacktail 4 från Big Agnes.

Bakgrund
Big Agnes är ett litet företag från en skidort i nordvästra Colorado, USA. Företaget är framförallt känt i Sverige för sina relativt lätta tält, men de saluför också bland annat liggunderlag och friluftskläder. Vi har testat det på fjäll och i skog – två vuxna och två barn på tre och fem år.

Snabba fakta
Blacktail 4 är ett kupoltält med plats för fyra personer. Det har två ingångar, två absider och flertalet ventilationsöppningar. Stängerna är förböjda för att förenkla uppsättning och göra tältet rymligare. Du sätter upp inner- och yttertält separat. Det går att slå upp endast yttertält om man vill skala ner vikten, men då behövs också ett footprint. Golvytan är 5,6 kvadratmeter. Ihoppackat är tältet 56×20 centimeter stort och väger 3,5 kilo. Priset är cirka 3 500 kronor.

UTE-låtande
För att vara ett så rymligt och gediget tält är Blacktail 4 överraskande lätt. Inte i svurna ultralätta mått mätt kanske, men i jämförelse med många liknande tält på marknaden. Tältvikten per person blir 875 gram. Tältet är oerhört enkelt att sätta upp och de två ingångarna är guld värda när man är många som sover ihop – särskilt med två små som kanske vill upp och kissa i omgångar. Stort plus för många förvaringsfack och fästen att hänga viktiga prylar i, som pannlampan. En nackdel när inner- och yttertält sätts upp separat är att en plötslig skur kan hinna blöta ner innertältet innan yttertältet kommer på. Men annars är det också en fördel att kunna välja det ena eller det andra. Testpersonerna hade flera ljumma sommarkvällar i innertältet, då de kunde blicka ut på wow-vyer men slippa myggen. Om man vill vandra med tält som barnfamilj, och inte göra avkall på bekvämligheten, är detta tält ett strålande alternativ. Det är svårt att hitta tält för fyra som är så pass rymliga till rimlig vikt – och dessutom prisvärt. Absiderna är dock rätt små, vi fyllde den ena med två vuxenryggsäckar och två pyttesmå. Fyra vuxna tältare skulle fylla båda absiderna med sin packning, så mycket mer ryms inte.

Testat av: Uteredaktionen