Krämig korvgryta med svamp, äpple och lingon

Kyligt? Tänd en brasa och laga en värmande allt-i-ettgryta med korv, svampar och bär. Perfekt utemat för många – som inte kostar skjortan.

Recept och foto: Susanne Jonsson

KRÄMIG KORVGRYTA MED SVAMP, ÄPPLE & LINGON
6–8 portioner


6–8 chorizo eller frukostkorvar, skivade
2 gula lökar, hackade
300 g färsk svamp i bitar (eller en näve torkad)
1 dl vetemjöl
2 buljongtärningar, höns eller vilt
5 dl crème fraiche, kokbar
5 dl grädde, kokbar
1 huvud savoykål, strimlat
75 g smör eller 0,75 dl matolja
Vatten
Vinbärsgelé
Soja
Peppar, salt
Timjan eller persilja, torkad eller färsk
Ev kokta, små potatisar
1 äpple, klyftat
1 dl lingon

Fräs korv, lök och svamp i smör i grytan.
Rör ner mjöl och tillsätt buljong, crème fraiche och grädde. Låt koka upp under
omrörning, späd samtidigt med vatten till önskad konsistens.
Koka i ett par minuter, lägg i kålen (och eventuellt kokta potatisar för en matigare gryta) och koka upp igen.
Smaka av med timjan, soja, salt och gelé.
Toppa med äpple och lingon.