Mer medvetna nationalparksbesökare ska värna naturen

Kan vi påverka hur besökare beter sig i naturen på plats? Det ska Tourism in Skåne AB tillsammans med Länsstyrelsen testa i Söderåsens nationalpark under höstlovet.

I Söderåsens nationalpark vill man hitta nya lösningar för besök i naturen – på naturens villkor. Under höstlovet finns därför Tourism in Skåne och innovationsbyrån InUse på plats i nationalparken. De ska testa hur man kan hjälpa besökaren att bli en mer medveten och hänsynsfull gäst i naturen.
– Vi tror att den tillrättalagda infrastrukturen runt våra nationalparker och deras entréer är en bidragande faktor till att så många besökare söker sig dit. Service såsom stora parkeringar, grillplatser, picknickbord och skyltning ökar risken för att man som besökare kanske glömmer bort att man går in i ett känsligt, skyddat naturområde. Vi vill försöka hitta lösningar på hur man kan tydliggöra det för besökaren, säger Josefine Carlsson som ansvarar för naturturism på Tourism in Skåne och leder arbetet.

Länsstyrelsen har sedan tidigare planer på att bygga om den stora entrén vid Skäralid vid Söderåsens nationalpark.
– Förhoppningsvis kan vi få kunskap om vad som påverkar besökarna och implementera några av lösningarna när vi bygger om, säger Guillermo Chaminade, projektsamordnare i Söderåsens nationalpark.