UTE testar: tre trailskor

Skog, fjäll, grus – och asfalt. Vi har testat tre snabba trailskor för att se hur väl de presterar på olika underlag: Saucony Peregrine 12, Merrell MTL MQM och On Running Cloudvista.

Saucony Peregrine 12

Bakgrund
Populära modellen Peregrine är en Sauconys trotjänare inom trailsegmentet och skon har funnits med i över tio år. Vi har testat Peregrine 12 som är den senaste uppdateringen i serien och checkat av vad den går för i stadsmiljö, i skogen och på fjället.

Snabba fakta
Skon har fyra millimeter drop, yttersula med dobbar á fem millimeter samt ska lämpa sig bäst för en neutral löparstil. Peregrine 12 har ett rekommenderat pris på 1 600 kronor. Väger 472 gram per i damstorlek 7,5 (US) – vilket är 11 procent lägre än den tidigare modellen.

Ute-låtande
Skulle jag bara få välja en löparsko till allt – asfalt, grus, skog, stig, fjäll, sand you name it – är det här förmodligen skon jag skulle satsa mina kort på. Första gången jag testade modellen hette den Peregrine 4 och sedan dess har jag testat varje ny uppdatering. Den är som du förstår en klar favorit för mig. Delvis för att den uppenbarligen har passat just min breda fot bra, men också för att den är så pass mångsidig utan att bli för klumpig eller för ostadig.

Peregrine 12 fortsätter i samma stil men det märks ändå att den är lite lättare än tidigare. Man känner sig lite snabbare, lite lättare – men ändå tillräckligt stabil och uthållig för att orka längre pass. Jag hoppas dock att man inte stramar åt den så mycket mer viktmässigt, utan fortsätter köra på en bra balans mellan stabilitet och smidighet.

Löper du enbart på mjuka skogsstigar eller på fjället är Peregrine inte för dig. Det här är skon du köper om du springer lite allt möjligt. Till exempel om du måste ta dig genom vissa asfaltssträckor för att nå närmsta stig.

Merrell MTL MQM

Bakgrund
Modellen MTL MQM från amerikanska Merrell är framtagen både för traillöpning och fast hiking, som man så modernt kallar det. Alltså vandring i ganska snabb takt och med lätt packning.

Snabba fakta
100 % Återvunnet material i snörning samt återvunnet material i plös och innersula. Drop på sex millimeter och sulans mönsterdjup är fem millimeter. Rekommenderat pris är 1 700 kronor och vikten cirka 620 gram per par.

Ute-låtande
Om Saucony och Peregrine är ett säkert och beprövat kort för min del är Merrell en relativt ny bekantskap för mig.

Jag har testat skon på en del dagstursvandringar men främst använt den som löparsko – bland annat på en del fjällöp modell längre. Och det är just på fjäll, eller annan mjuk stig, som skon kommer till sin rätt.

Det är faktiskt bland de bättre skor jag prövat inom den kategorin överhuvudtaget, vi kommer riktigt bra överens. Tålig, snabb men stabil och torkar upp bra även efter att du klivit rakt igenom en iskall myr.

För asfalt eller till och med grus är däremot MTL MQM inte något vidare – som sig bör.

Även dagstursvandringarna har gått galant. Helt enkelt en mångsidig sko, så länge du håller till ute på naturens mjuka underlag.

On Running Cloudvista

Bakgrund
Schweiziska ON är ett tämligen ungt varumärke i sammanhanget och startades så sent som 2010. Då låg fokus främst på asfaltslöpning men idag har man växt ordentligt även inom outdoor-segmentet med vandring och stiglöp.

Snabba fakta
Cloudvista är normalstandard i både storlek och passform. Har ett drop på sex millimeter samt ett yttermaterial i polyester där 70 procent är återvunnet. Vikten per par väger in på 360 gram i storlek 42,5.  Rekommederat pris är 1 595 kronor.

Ute-låtande
Lite likt Peregrine kan man säga att det är en slags hybridvariant för den som blandar asfalt med lite skogsstigar, grusvägar och så vidare. Cloudvista är dock ännu lättare, smidigare och snabbare i steget och viktar lite mer åt plana och släta stigar eller vägar. Där är den grym helt enkelt, särskilt för korta till medellånga pass, och tvekar inte på att dra upp tempot.

Testat av: Anton Furuland