8 hållbara friluftstips

Hållbart friluftsliv, vad innebär det? Någon klar mall finns inte men en del destinationer, arrangörer och varumärken har kommit längre än andra i sitt miljötänk. Här har vi samlat friluftstips som håller i längden – och förhoppningsvis ger ringar på vattnet.

Text: Karin Wallén

Västgötska Omberg ståtar inte bara med fina skogar och vyer – här finns också närheten till Vättern och spännande lokala grottor.

1.GROTTPADDLING KRING OMBERG
I klippbranterna längs Vätterns östra kust finns grottor in i berget, som bäst upplevs från en kajak. Och allra bäst gör de sig i solnedgången. Den här turen arrangeras av Woods & Water och utgår från Hästholmens hamn, där ni tar sikte norrut, mot Omberg och de spektakulära grottorna. På vägen dit passeras kobbar och skär, ruinerna av Alvastra Kloster och författaren Ellen Keys hem, innan det blir dags att börja utforska grottorna – ända in i de smalaste sprickorna. På väg tillbaka blir det ett stopp på en av stränderna eller klipporna, för att ta sig tid att njuta av Vätterns vyer och en god matsäck. Woods & Water har ett tydligt fokus på hållbara äventyr, och grundaren Linda Staaf har en ständig strävan att bedriva verksamheten på ett så klimatsmart sätt som möjligt. Därför anpassas till exempel tiderna för arrangemangen efter kollektivtrafikens tidtabell, och på företagets hemsida får du tips om hur du kan göra ditt besök så schysst som möjligt. Där hittar du även information om Woods & Waters övriga aktiviteter – bland annat vandring, MTB och zipline.
Resa hit: Tåg till Mjölby, buss 664 eller 665 till hållplats Hästholmen, cirka en kilometer från hamnen.
Mer info: woodsandwater.se

2. RIDNING I TIVEDEN
Tivedens skogar är trolska i sig, men att ta sig fram i dem på hästryggen skänker ändå lite extra magi åt upplevelsen. I samspel med hästarna från Ösjönäs tar du dig säkert fram i terrängen, och med guidning från Jessica Sannö får du en bra dos av friluftsliv, hästgemenskap och en genomgående röd tråd som rör relationen till naturen. Jessica är djupt engagerad i klimatfrågan, och har ett hållbarhetstänk i vardagen som även går igen i företaget som hon driver ihop med sin man Klas. Gården Ösjönäs är Sveriges enda privatägda fastighet som ligger helt omgiven av nationalparksskyddad barrskog. Med tanke på den ekologiska mångfalden har de därför valt att gynna lövskog och gamla bärande och blommande buskar och träd på sin mark. Ösjönäs ska vara en lövlunga,
med betande djur, både hästar och värmländska skogsfår, som restaurerar gamla skogsbeten och gynnar de hotade arter som annars har svårt att hitta mulbetade skogs- och ängsmarker. Eftersom hästarna flyttas runt på grund av betet får du som ryttare ett sms två dagar innan turen med information om var de (ar)betar just nu.
Resa hit: Tåg till Laxå station och sedan förbeställd närtrafik till Ösjönäs. Kommer du med elbil så löser Ösjönäs laddningen.
Mer info: osjonas.se

3. TOPPTURER I VATNAHALSEN
Norr om Hardangervidda, strax söder om Sognefjorden i Norge, ligger högfjällshotellet Vatnahalsen. Hit går ingen bilväg. Men här stannar tåget. Bara det är en hållbarhetspollett som trillar ner direkt. Här kan du tillbringa flera dagar med att utforska de omgivande fjällen och länka ihop olika toppar. Vill du dessutom diskutera miljöpolitik och få inspiration till hur du kan leva mer klimatsmart lär du ha mycket att prata om med bergsguiden Carl Lundberg, som anordnar resor hit. Från att ha jagat pudersnö i världens alla hörn tvärvände han för några år sedan och bestämde sig för att stanna på marken. Det gick helt enkelt inte att fortsätta bidra till klimatförändringarna samtidigt som snö och glaciärer var hans levebröd och passion. Efter en rejäl koldioxidbantning startade Carl sitt företag Skitouring Scandinavia, med fokus på hållbara skidresor. Där är Vatnahalsen en återkommande destination, men företaget arrangerar även skidresor till exempelvis Kebnekaise, där skoter har bytts mot hundspann. På företagets hemsida får du tips om fler sätt att minska din klimatpåverkan ute på äventyr.
Resa hit: Tåg till Oslo, för vidare tågresa norrut på Bergensbanan. I Myrdal blir det tågbyte till Flåmsbanan, ansedd som en av världens vackraste järnvägssträckningar. Denna gång ligger dock slutdestinationen bara en hållplats bort.
Mer info: skitouringscandinavia.com; vatnahalsen.no.

Den luftiga Romsdalseggen lämnar ingen friluftsnörd oberörd. Byn Åndalsnes i dalen har certifierats som hållbar destination i Norge.

4. KLÄTTRA OCH VANDRA I NORSKA ROMSDALEN
Mitt bland de branta fjälltopparna i Romsdalen ligger Åndalsnes. Mest känd är orten för sin klättring, med klippor för olika nivåer, via ferrata för den som vill testa berget under säkra förhållanden samt ett center med inomhusklättring för den som hellre hänger där. Men klättring är inte allt här i dalen. En vandringstur upp på Romsdalseggen tar på flåset, men ger utdelning i form av dramatiska vyer över fjord- och fjällandskapet – och i juli varje år träffar du likasinnade på fjällfestivalen Norsk Fjellfestival. Men vad gör då byn för att kvala in på den här listan? Jo, Åndalsnes är en av de destinationer som hittills fått den norska miljömärkningen ”Bærekraftigt reisemål”, även kallat Sustainable Destination. Det är den enda nordiska miljömärkningen för resmål som fokuserar på hållbarhet. För att godkännas måste destinationen visa på ett systematiskt hållbarhetsarbete i de olika kategorierna miljö, lokalsamhälle, kulturarv och ekonomi. Märkningen betyder inte att resmålet är 100 procent hållbart, men att man har påbörjat ett långsiktigt arbete vars resultat utvärderas var tredje år. Bland de andra miljömärkta resmålen återfinns bland annat Geilo och Trysil med skidåkning på vintern och cykling på sommaren, och hisnande destinationer som Lofoten, Vesterålen och Geirangerfjorden.
Resa hit: Åndalsnes är slutstationen på järnvägen Raumabanan.
Mer info: visitnorway.se; norskfjellfestival.no

5. GLID PÅ TURSKIDOR I DALARNAS VILDMARK
Tänk dig norra Dalarnas djupa skogar. Tänk dig den tysta, ombonade känslan när allt runt omkring är inbäddat i snö, och du befinner dig långt ifrån allt vad preparerade pister och afterski heter. I naturreservatet Koppången utanför Orsa, glider du fram på turskidor och har med dig allt du behöver i packningen. På Fulufjället får du en fläkt av fjällvärlden, och på Orsasjön tar du dig fram på långfärdsskridskor. Arrangören Do The North har som princip att all utrustning ingår i deras turer – och att du dessutom kan hyra kläder. På det viset kan fler dela på prylarna, och mindre saker blir liggande orörda hemma i någon låda. I sin verksamhet ser Do The North också till att väva in mötet med lokalsamhället i turerna, och man gynnar lokala butiker och hantverkare. På de kulinariska exkursionerna serveras enbart mat från lokala producenter. Det är ett av flera strategiska sätt att satsa på hållbarhet. Företaget anordnar också kajakturer i St Annas och Gryts skärgårdar.
Resa hit: Tåg till Orsa. Därefter transport ordnad av företaget.
Mer info: dothenorth.com

Brösarps backar på Österlen lockar en hel del besökare – men tar du dig hit bortom sommarsemestern är det ofta lugna puckar.

6. FLOWIG STIGCYKLING PÅ ÖSTERLEN
Kan det vara så att du både älskar god mat, bra cykelstigar och vill minska dina äventyrs klimatpåverkan? Då kan det vara läge att dra till Brösarp för småskaliga turer i regi av guiden Helena Rimfors. Här får du börja med att vässa din teknik i en ”skill park” innan det bär av ut i terrängen runt Brösarp. När Helena lämnade fjällvärlden för Österlen startade hon företaget Jordnära Upplevelser, där hon arrangerar guidade turer i cykelsadeln, men även löpning och vandring. Cykelgrupperna består av max fem personer, också det av hållbarhetsskäl – för att kunna ge kvalitativ feedback och av hänsyn till andra som rör sig på stigarna. Att värna om det lokala samfundet är en del av hållbarhetstanken, och eftersom Helena är uppvuxen i området väver hon in bygdens kultur och historia i sina turer. Att hon dessutom är utbildad kock bäddar förstås för extra krydda i anrättningen. Den som vill kan avsluta dagen med afterbike i Jordnäras trädgård med en ”lycklig Backaburgare”, lagad på kött från Brösarps böljande betesbackar. Jordnära Upplevelser marknadsför inte sin verksamhet i termer av hållbarhet och miljövänlighet, men ser det som en självklar och närvarande del av livet och vardagen. Så vill du stöta och blöta funderingar om hur man kan tänka för att hitta sitt eget förhållningssätt till en mer hållbar värld har du kommit rätt. Utrustning kan hyras på plats.
Resa hit: Till Brösarp tar du buss, exempelvis från tåget i Kristianstad. Skånetrafikens buss 574 går mellan Brösarp och Simrishamn.
Mer info: jordnaraupplevelser.se

Kantonen Valais i Schweiz bjuder på spektakulära toppar att bestiga för hugade – men här finns också många rätt flacka njutarleder.

7. SWISSTAINABLE I SCHWEIZ
Knappt har du hunnit av tåget innan du ser den – toppen som gett inspiration till Toblerones spetsiga form. Matterhorn är en magnet som ständigt drar åt sig uppmärksamhet, men i dess närhet finns flera fina vandringar att göra som inte kräver några som helst klätterkunskaper. Men vad har det här att göra med hållbarhet, undrar du? Ett russin i kakan är förstås att Schweiz är en dröm för tågburna äventyrare – du kan lätt och smidigt ta dig mellan alpbyarna och ända in centrala Zermatt, där biltrafik är förbjuden. Väl där ska du hålla utkik efter det fyndiga begreppet ”swisstainable”, uppfunnet av turistbyrån förstås. Under den vinjetten samlas aktörer som satsar lite extra på hållbar turism. Ett hotell som funnits med länge och ägnat sig åt de små detaljerna är det familjeägda lyxhotellet Tradition Julen Hotel, mitt i Zermatt. Här har familjen inte bara investerat i energisparande åtgärder i allmänhet, utan utnyttjar även det faktum att man äger lantbruksdjur. Genom egen biogasprocess förvandlas kornas och fårens bajs till gödsel och elektricitet – för hotellet och ytterligare 350 schweiziska familjer. Och när djuren slaktas ska inget gå till spillo. Kött, horn, skinn och ull tas omhand – det senare som stoppning till hotellets kuddar. Om det gör att du sover lite bättre är svårt att avgöra. Men kanske.
Resa hit: Snälltåget och SJ/Omio kör nattåg till Tyskland, varifrån du enkelt tar dig vidare till Schweiz och Zermatt.
Mer info: myswitzerland.com

8. HYR DIN UTRUSTNING!
Konsumtion av prylar och kläder står som bekant för en stor del av varje individs klimatavtryck. Mycket blir liggande i förrådsutrymmen och tar upp plats i lådor utan att luftas mer än ett par gånger om året. Är det då kanske bättre att samäga, eller hyra? På så sätt kan vi tillsammans minska mängden oanvända plagg och prylar – det vore en stor vinst för miljön och användningen av jordens resurser. Det är ju också ett utmärkt sätt att testa en produkt så att du vet att den passar dig, om du trots allt funderar på att göra en nyinvestering i friluftsgarderoben. Idag finns flera företag och varumärken som hyr ut både kläder och utrustning för friluftsliv. Butiken Outdoor Buddies i Åre hyr ut utrustning och kläder, på plats och online, och säljer även begagnade uthyrningsprylar. Houdini Rental erbjuder hyra av friluftskläder ur egna kollektioner, både i sina butiker i Stockholm, Göteborg och Åre samt genom onlinebokning. Naturkompaniet hyr ut tält och ryggsäckar, och i vissa butiker även fjällpulkor och friluftskök. Och via Hygglo kan du hyra andra privatpersoners utrustning i hela landet – till exempel. Allt fler tjänster som förmedlar eller bedriver uthyrning poppar upp lokalt, så det finns alla möjligheter att idka friluftsliv utan att förköpa sig!
Mer info: naturkompaniet.se; houdinisportswear.com; outdoorbuddies.se, hygglo.se.

TIPS!
1. Allt du tar med dig ut i naturen ska förstås med hem. Välj bort engångsförpackningar för att spara på miljön – och glöm inte skräppåsen. Har andra skräpat ner? Plocka gärna upp.

2. Välj lågsäsong för dina turer, om det är möjligt. Du slipper trängas i naturen, på transporter och serviceställen – och vi sprider ut trycket och slitaget på populära platser.

3. Nationalpark, naturreservat? På vissa platser är allemansrätten begränsad, se till att vara påläst innan du ger dig ut. Ha extra koll vid renkalvning, häckning och andra känsliga tider.

4. Ditt resmål är ofta andras bostadsort. Investera i kultur och service som erbjuds på platsen, så att turismen kan leva vidare i samklang med lokalbefolkningen. Det är också hållbarhet.