Ute testar: alla väders skaljackor

När det blötsnöar eller regnar på tvärs behöver du en bra skaljacka. I detta test granskar vi sex lättpackade modeller för snabba turer – och lika många kraftigare, anpassade för utdragna oväder. 

Detta testa publicerades i Utemagasinet under våren 2022.


Av: Lena Hedman & Erika Enequist, Foto: Sofie Lantto

SÅ GICK TESTET TILL 

Jackorna har testats i fjällmiljö under -sommar, höst och vinter. Största prövningen var under januaristormen Gyda då slagregn kombinerades med stormvindar. Vi har testat plaggen under såväl hög- som lågintensiva uteaktiviteter och även i vila. På turskidor, vandring, utematlagning liksom till vardags vid snöskottning, vedhuggning och hundpromenader. Fokus ligger på bedömning av passform, rörlighet, ventilation, grundimpregnering och väderskydd – samt funktion- hos huva, fickor och dragkedjor. Vi har korat tre stycken favoriter: den bäst -skyddande jackan, den mest prisvärda och bästa miljököpet.
Gemensamt för testjackorna är att de har förböjda ärmar, förlängd rygg och finns i flera färger. Om inget annat anges finns dragsko i jackslutet plus att storlek och passform är normala. Uppgifter om materialen är tillverkarnas, priserna är de lägsta vi hittar i näthandeln och vi har vägt alla jackor på samma våg.

När du packar för vandring är det ofta den lätta skaljackan som får hänga med. Den som tar minimal plats i ryggsäcken och är smidigt skön att bära. För lätta barmarksturer är den också perfekt. Men under blåsiga långturer i mer krävande miljöer, i snöglopp eller ösregn, behöver du ett mer rejält skal som kan användas året runt. I vårt test har vi därför tagit med både och.  Testjackorna har hängt med på sommar­vandring med lätta regnskurar, höstturer i ruskväder och skidturer i snöblåst. I januari drog regnstormen Gyda in över västra Jämtlandsfjällen med full kraft – utmärkt testväder med upp till 60 millimeter regn under ett dygn och 25 sekundmeter i byarna. Då fick jackorna verkligen visa vad de går för, och enkla huvor med kort skärm hade inte en chans i det piskande regnet. Istället briljerade de mer rejäla plaggen med huvor som skyddar mot oväder med breda och förstärkta skärmar. Det är ofta små detaljer som avgör hur bra jackan är.

Lätt och packbart
Men det handlar inte bara om att stoppa väta ­utifrån. Mycket viktigt är också att skaljackorna ventilerar bra, så att du inte blir våt inifrån. Membran andas visserligen, men det behövs också ventiler som kan lufta ut svettångor. De lättaste testjackorna fungerar bra under dagsturer och stugturer, när det inte är värsta regnvädret. Den allra lättaste i vårt urval kommer från Haglöfs och väger bara 224 gram. Designen är minimalistisk, med bra detaljer som välsittande huva trots avsaknad av justering. Ventilationen går genom fickor med nättyg, vilket inte är optimalt. Minimalisk är även jackan från Peak Performance, som har liknande ventilation – men där är ärmsluten vida och dragkedjan i öppningen tvåvägs, vilket gör det möjligt att lufta.
Bättre ventiler med öppningar under armarna har modellen från brittiska Rab. Den är också lätt och smidig, men huvans skärm är något smal. I årets test kan vi se att allt fler jackor är miljövänliga, och Rab-jackan har återvunnen väv och fluorkarbonfri impregnering. 

När stormen river
Liknande miljötänk återfinns hos Fjällrävens och Klättermusens modeller, varav den senare dessutom har ett fluorkarbonfritt membran och är bluesign-märkt. En extra miljöstjärna alltså till Klättermusens jacka, som också har en utmärkt huva. Bluesign-godkänt material hittas även i modellen från amerikanska Black Diamond. Den har i stort sett allt vi önskar av en skaljacka: bra huva, funktion och ventilation. Dessutom till ett bra pris på 1 100 kronor och låg vikt på 250 gram. Kanadensiska Arc’teryx elegant coola och långa modell är också tillverkad med miljöhänsyn. Tyget är färgat med vatten-, energi- och kemikaliesnål teknik, jackan har fluorkarbonfri impregnering och är bluesign-märkt. Testets tyngre plagg är i kraftigare material för bruk året runt. De mest skyddande jackorna stoppar ösregn, snö och hård vind – men är också kostsamma. Modellen från svenska Elevenate kostar
3 500 kronor och den från schweiziska Mammut 4 500 kronor. Båda har skyddande huvor, stadigt tyg och långa ventiler under armarna. Elevenates skal är något lättare och båda har bluesign-godkänt material. Mammutjackan har även återvunnet tyg som färgats med få kemikalier och det sparas på vatten och energi. 

Mycket för pengarna
Ett par allsidiga skalplagg för runt 2 000 kronor kommer från Pinewood och Fristads – två svenska märken. De har skyddande huvor och fluorkarbonfri impregnering. Fristads får ett extra miljöplus för att deras jacka även har fluorkarbonfritt membran och återvunnen väv. Minus är att ­Fristadsmodellen saknar ventiler, medan Pinewoods jacka har öppningar i sidorna. Billigast och tyngst i testet är modellen Montana från svenska Engelsons, som kostar 800 kronor och har en vikt på över halvkilot. Det är mycket jacka för pengarna med mjukt, tyst och behagligt tyg och löst foder, fluorkarbonfri impregnering och snygg design. Vikten och det faktum att tyget tar åt sig hela 80 gram vatten under en timmes regnstorm, vilket täpper till andningsfunktionen, begränsar användningsområdet. En jacka som den här gör sig bäst i torrt, blåsigt och kyligt väder.  

VÅRDA DIN JACKA

Skalplagg ska tvättas regelbundet för att smuts och svett inte ska täcka membranets porer. Oftast gäller maskintvätt i 30 eller 40 grader, se tvättråden i jackan. Skippa skölj- och tvättmedel med enzymer, som bryter ner membranen. Använd flytande tvättmedel i rätt mängd, så att inte överflödigt tvättmedel fastnar i membranets porer. Det finns specialmedel för skalplagg som fungerar riktigt bra och dessutom är miljövänliga. Om vattnet inte pärlar av sig på plaggets yta kan det ibland räcka med tvätt och torktumling, torkskåp eller strykning på låg värme (kolla plaggets märkning) för att återaktivera impregneringen. Fun-gerar inte det är det dags för en åter-impregnering – välj sprej eller wash-in med miljömärkning utan fluorkarboner. På utemagasinet.se hittar du ett tidigare test av just sådana produkter, där Organotex Wash-in fick bäst betyg.

LÄTTARE JACKOR (220–340 gram)

Lätt & packbar: Haglöfs Lim GTX jacket 

Pris 2 600 kronor
Vikt 224 gram (dam M).
Material 2,5-lagers Gore-tex, nylon.
Vattenpelare 28 meter.
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo haglofs.com
Användning Lättpackad och tunn jacka för resor och vandringar under vår, sommar och höst. -Passar sämre för långturer i hällregn och -krävande vinterturer. 
Beskrivning Mycket lätt och ganska slimmad modell, 2,5–lagers i Gore-tex Paclite Plus. Front-öppningen har envägs dragkedja med bred klaff under som har två tryckknappar. Ventilering sker genom invändigt nättyg i fickor med dragkedjor. Skärm finns på huvan som saknar justering. Resår vid smala ärmslut och i jackslut. Märkt med bluesign och fair wear. Reflexer. 
Kommentar Superlätt skaljacka med minimalistisk -design. Vi imponeras av att huvan sluter tätt trots att den inte har justeringar, men skärmen är lite vek. Inte bästa ventilation via -nätfickor och envägs dragkedja i jacköppningen, men smart tryckknapp på ett tygband gör det möjligt att vädra lite i frontöppningen. Vätan rinner av bra, men synd att väven är prasslig.

Black Diamond Stormline 

Pris 1 100 kronor 
Vikt 250 gram (dam M).
Material 2,5-lagers, nylon. 
Vattenpelare 10 meter.
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo blackdiamondequipment.com
Användning Stormline är ett lätt, slimmat och prisvärt skal med bra huva. Fin funktion för korta- som långa turer även i busväder, under -barmarkstid och vårvinter.
Beskrivning 2,5-lagersjacka i oeko-tex-märkt och bluesign-godkänt material (nästa uppdatering ska även vara fluorkarbonfri). Envägs vatten-avvisande dragkedjeöppning, med invändig- skyddsklaff enbart uppe vid hakan.- Långa -ventiler med envägs dragkedjor -under -armarna. Lågt sittande sidfickor med dragkedjor och tygklaff. Vida ärmslut med kardborrejustering. 
Kommentar Testets mest prisvärda är denna lätta jacka, som ger massor av funktion för pengarna och packas ner smidigt. I regnstormen ger den riktigt bra skydd, -huvan sitter och -skyddar perfekt trots att den bara justeras i nacken. Bra ventilation under armarna och i ärmsluten. Mindre bra är att fickorna hamnar under höftbältet när du bär ryggsäck och dragkedjan i öppningen saknar skyddsklaff.

Fjällräven High Coast Hydratic

Pris 1 800 kronor
Vikt 290 gram (dam S).
Material 2,5-lagers, PU-belagd nylon.
Vattenpelare 10 meter.
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo fjallraven.se
Användning Traditionell skaljacka med långa ärmar och trygga detaljer, som fungerar till allsidigt friluftsliv under barmarkstid och vårvinter. Vandring, turskidor med mera.
Beskrivning 2,5-lagersjacka med väv som är i PU-belagd och återvunnen nylon med fluorkarbonfri impregnering. Tvåvägs dragkedja i öppningen, både in- och utvändig klaff, skydd vid hakan, tryckknapp nederst. Vida ärmar med kardborre och reflex. Ventilationsöppningar med envägs dragkedjor i sidorna. Två sidfickor med dragkedjor och utvändig klaff. Reflexdetaljer.
Kommentar En trygg skaljacka med tvåvägs dragkedja i öppningen – ett stort plus för ventilationen. Dessutom ventiler i sidorna. Bra också med dubbla vindklaffar i fronten. Funktionen är bra och väven suger inte åt sig så mycket väta. Det som drar ner betyget något- är att fickor och ventiler hamnar under ryggsäckens höftbälte och att dragkedjan i -fronten trilskas ibland.

Peak Performance Vislight Gtx 

Pris 3 500 kronor
Vikt 295 gram (dam M) 
Material Trelagers Gore-tex, nylon. 
Vattenpelare 28 meter.
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo peakperformance.com
Användning Lätt, packbar och allsidig jacka för vardag,- resa och svettiga uteaktiviteter under -barmarkstid och vårvinter. Vandring, paddling, cykling, turskidåkning.
Beskrivning 3-lagersjacka i bluesign-märkt nylon med Gore-tex Active-membran. Tvåvägs dragkedja i öppningen med invändig klaff och fleecefodrat skydd vid hakan. Huvan rymmer cykelhjälm, justeras baktill och har smalare förstärkt skärm. Vida ärmslut med kardborre.- Två sidfickor med invändigt nättyg och dragkedjor. Små ventiler under armarna med tygklaffar över. 
Kommentar Vislight får plus för ventilation genom dragkedjeöppningen som kan öppnas nerifrån och vida ärmslut, för lätt vikt och packbarhet liksom miljötänk. Materialet är hyfsat oprassligt och behagligt matt. Priset är högt med tanke på att fickor hamnar under höftbältet, ventilerna under armarna är onödigt små och huvan är för vek i hård vind – regn hittar in i kragen. 

Rab Downpour Eco Jacket 

Pris 1 495 kronor
Vikt 300 gram (dam M).
Material 2,5-lagers Pertex Shield, polyester.
Vattenpelare 20 meter.
Övrigt Dam och herr. 
Köpinfo rab.equipment/eu
Användning Den här smidiga jackan är en av favoriterna på korta vandringar. Allsidig för allt från resa till friluftsliv och vardag. Funkar bäst under barmarkstid. 
Beskrivning Något längre 2,5-lagersjacka med åter-vunnen väv och impregnering fri från fluorkarboner. Frontöppningen har klaffar över och under en envägs dragkedja, och två tryckknappar finns. Huvan justeras baktill och i sidorna. Huvskärmen är kort och förstärkt med metallvajer. Långa ventiler med klaffar under armarna. Sidfickor med klaffar och ärmslut med kardborre.
Kommentar Smidig och lättpackad jacka till ett bra pris, som snabbt blev en favorit på kortare turer. Bra miljötänk och med ventiler som vädrar under armarna. Den välsittande huvan ger god sikt, men kort skärm gör att regnet i motvind kan piska in. I hällregn blir väven rätt snabbt blöt på utsidan – men håller tätt. Synd att sidfickorna delvis hamnar under ryggsäckens höftbälte.

Klättermusen Asynja

Pris 3 595 kronor
Vikt 340 gram (dam M).
Material: 3-lagers Cutan, nylon, elastan.
Vattenpelare 20 meter.
Övrigt Dam och herr. 
Köpinfo klattermusen.com
Användning Smidig och allsidig jacka med behaglig väv. Bra väderskydd på korta och långa turer -under barmarkstid och vårvinter. Lättpackad för resa och perfekt även till vardags.
Beskrivning 3-lagersjacka där membranet och impregneringen är fluorkarbonfri. Modellen är till stor del sydd i återvunnet tyg. Tvåvägs rejäl dragkedja i front med breda klaffar under och över plus två tryckknappar. Bred skärm på huvan som har snodd baktill, vilken ger justering även vid sidorna. Fickor med nättyg och klaffar. Dragsko i ärmsluten. Märkt med bluesign. Reflex.
Kommentar Bästa miljököp är denna smidiga skaljacka med skön väv, helt fri från fluorkarboner. Skyddande och ändå lätt och packbar, med en rejäl skärm på den rymliga huvan. Vätan- pärlar sig bra och det tar ett tag innan jackan- blir våt på utsidan. Vi hade önskat öppningar under armarna istället för fickventiler, men bra att dragkedjan kan öppnas nertill för vädring. Högt pris.

KRAFTIGARE JACKOR (360–550 gram)

Arc’teryx Codetta Cinch

Pris 2 800 kronor
Material 3-lagers Gore-tex, nylon.
Vikt 367 gram (dam S).
Vattenpelare 28 meter.
Övrigt Herrmodell Sawyer Coat.
Köpinfo arcteryx.se
Användning Snygg skalkappa som är lika perfekt på fina gatan som på resa och enklare frilufts-äventyr året runt – fungerar för både -vandring och skidåkning.
Beskrivning 3-lagersväv som färgats miljövänligt, har fluorkarbonfri impregnering och är bluesign-godkänd. Modellen går ett par decimeter ner på låret. Sidfickor med dragkedjor, öppning med envägs dragkedja och invändig klaff, fodrat skydd vid hakan. Avsmalnande ärmslut med resår. Horisontell ventil med nättyg innanför tygok på ryggen. Huva med bred skärm justeras baktill. 
Kommentar Retrosnyggt skal som ger väderskydd ner över rumpan – utan att hindra rörelsen i vandring eller skidåkning. Utmärkt huva, men avsmalnande ärmar luftar sämre och sidfickorna hamnar under höftbältet. Ryggventilationen är bra utan ryggsäck. Inget renodlat friluftsplagg, men bra kombo för vardagsfriluftsliv. Väven suger inte åt sig så mycket väta. Plus för miljötänk.

Elevenate Free Tour Shell

Pris 3 500 kronor
Material 3-lagers Gore-tex, nylon.
Vikt 400 gram (dam M).
Vattenpelare 28 meter.
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo elevenate.com
Användning En stadig och trygg modell med superfunktion. Idealisk när det blåser hårt eller regnar ymnigt. Bra, allsidig jacka för långa som korta turer året om.
Beskrivning 3-lagersmaterial i bluesign-märkt Gore-tex Active. Huva med bred skärm, justeras på tre ledder. Öppning med tvåvägs dragkedja, tryckknapp nederst, bred tygklaff invändigt, fleecefodrat och perforerat skydd vid hakan. Två bröstfickor med dragkedjor och invändig nätficka. Långa ärmar med kardborrejustering. Långa ventiler med tvåvägs dragkedjor under armarna.
Kommentar Snygg, hållbar och pålitlig jacka vars stadiga väv hålls ut från kroppen i regn och blåst. Rejält helhetsintryck med kraftiga dragkedjor, extra längd och vidd som rymmer varma mellanlager. Den hjälmkompatibla huvan är exemplarisk. Vida ärmslut, massor av venti-lation plus att fickorna är ur vägen för höftbälte – toppen! Funktion och en del miljötänk ger högre pris. Vår favorit i hårt väder. 

Fristads Zinc skaljacka

Pris 2 000 kronor
Material 3-lagers, polyester, polyuretan.
Vikt 405 gram (dam M).
Vattenpelare 10 meter.
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo fristads.com
Användning Rejäl jacka som ger skydd vid enklare frilufts-liv och vardag året runt. Mindre luftigt utan ventiler gör att jackan kan upplevas tät vid svettiga aktiviteter.
Beskrivning 3-lagersjacka som är ganska rymlig. -Membranet är fluorkarbonfritt, liksom -impregneringen. Väven är återvunnen och oeko-tex-märkt. I fronten finns en rejäl envägs dragkedja med rätt bred klaff under. Huvan justeras framtill vid sidorna och har bred skärm. Liten bröstficka och sidfickor med smalare klaff. Kardborre vid ärmsluten och resår i jackslutet. 
Kommentar Rejäl skaljacka från företaget som gjort sig känt för sina tåliga arbetskläder. Skyddande skärm på rymlig huva – men vi hade önskat justering även baktill. Bra miljötänk där hela jackan är fluorkarbonfri. Efter hand blir tyget vått i regn, men den kraftiga väven klibbar inte mot kroppen och har hållit tätt trots lägre vattenpelare. Ventiler saknas tyvärr och fickor hamnar under höftbälte.

Pinewood Abisko/Telluz

Pris 2 000 kronor
Material 3-lagers, polyester.
Vikt 427 gram (dam M).
Vattenpelare 18 meter.
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo pinewood.eu
Användning En något kraftigare jacka som passar vid -friluftsliv året runt och även i vardagen. Mjuk och tyst väv gör den perfekt vid skogssmyg och fågelskådning.
Beskrivning 3-lagersjacka där dammodellen är rejält -insvängd. Impregneringen är fluorkarbonfri. Envägs dragkedja i front med bred klaff under. Förstärkt skärm på huvan som justeras med snodd i sidorna och kardborre bak. Sidfickor med klaff och två små värdefickor. Ventiler i sidorna. Alla dragkedjor är vattenavvisande. Kardborrejustering finns i ärmsluten.
Kommentar Skönt prasselfri skaljacka där även insidan är mjuk. Vettig skärm, men lite kort huva och det blir trångt med en tjock mössa. -Väven suger åt sig väta efter hand, men den är kraftig och smetar sig inte mot kroppen. Bra med ventiler men de, liksom sidfickorna, hamnar delvis under ryggsäckens höftbälte. Smarta ventilationshål på kragen och bra miljötänk. 

Mammut Crater HS Jacket

Pris 4 490 kronor
Material 3-lagers Gore-tex, polyester.
Vikt 470 gram (dam S).
Vattenpelare 28 meter.
Övrigt Dam och herr. 
Köpinfo mammut.com
Användning Robust och skyddande jacka som står pall för oväder året runt. Passar på såväl korta som långa turer vid allt från vandring i höstrusk till skidturer i snöblåst.
Beskrivning 3-lagersjacka i Gore-tex. Tvåvägs dragkedja i fronten med klaff under. Bred skärm på huvan som justeras i sidorna och bak. Långa ventiler under armarna, med tvåvägs dragkedjor, och sidfickor finns. Alla dragkedjor är vattenavvisande. Breda ärmslut med kardborre. Återvunnet tyg, färgat med få kemikalier samt mindre vatten och energi. Bluesign-märkt.
Kommentar En skyddande och välutrustad jacka, som inte är alltför tung. Helt klart en av test-favoriterna. Kraftig skärm på utmärkt huva som rymmer hjälm. I slagregn och hård blåst har vi känt oss trygga. Långa ventiler under armarna gör den också luftig. Bra också med innerficka. Högt pris, men du får schweizisk perfektion och miljötänk. Något tröga dragkedjor dock.

Engelsons Montana

Pris 800 kronor
Material 2-lagers polyesterblandning.
Vikt 545 gram (dam 36).
Vattenpelare 15 meter.
Övrigt Dam och herr, många storlekar.
Köpinfo engelsons.se
Användning Tung och billig jacka som är bekväm och rätt snygg. Fungerar bäst på promenader och enklare dagsturer, som vind- eller vinterjacka torra dagar. 
Beskrivning 2-lagersväv (polyester/elastan, 88/12 -procent) med ekologisk och fluorkarbonfri impregnering samt löst polyesterfoder. -Öppning med vattenavvisande tvåvägs dragkedja med tygklaff under. Löstagbar huva med dragkedja. Dragkedjor under -armarna med nättyg. Ärmslut med tygmudd och kardborre. Dragkedjefickor i sidorna och invändigt. Reflexdetaljer. 
Kommentar Mjukt, tyst och skönt material. Generös längd i jacka och ärmar. Långa öppningar- under armarna och tvåvägs dragkedja i öppningen ger god ventilation. Dock är löst nätfoder, löstagbar huva och långa muddar tunga och varma. Klipp bort muddarna för bättre luftighet och vikt. Sidfickorna hamnar under höftbälte och yttertyget suger åt sig mest vatten i testet. 

Checklista inför köp

1. TESTA PASSFORMEN
En kroppsnära passform vädrar ut -överskottsvärmen lättare genom materialet. Men jackan får inte vara för tajt, utan ska rymma ett värmande mellanlager vid behov. Tänk på att en längre modell skyddar mer än en kort. Det ska också vara lätt att röra sig i jackan. Testa att höja en arm – då ska inte hela jackan
lyfta och lämna midjan bar. 

2. SYNA VENTILATIONEN
Ventilation är viktigt, för att jackan ska fungera optimalt både i arbete och vila. Överskottsvärme vädras bäst ut genom långa ventilationsöppningar under armarna. En del jackor ventilerar via sidfickornas inre nättyg – en nackdel är att det då inte går att ha något i fickorna. Med en tvåvägs dragkedja i fronten går det också att öppna nertill för vädring, alternativt om vidden kan justeras med en dragsko i jackans nederkant. Finns vida ärmslut kan du även ventilera den vägen. Dessutom är det förstås bäst om materialet i sig -”andas” bra och släpper ut svettånga. 

3. VÄLJ HÖG VATTENPELARE
Jackans viktigaste uppgift är att stoppa regnet. Angiven vattenpelare visar hur högt tryck väv och membran klarar innan vatten släpps igenom. Tygerna kan inom friluftslivet utsättas för ösregn och tryck från ryggsäck, därför bör skalplagg ha en vattenpelare på minst 10–15 meter. I vårt test har materialen som mest 28 meter. Alla jackor har hållit tätt.

4. VAR NOGA MED HUVAN 
Regn och stormvindar stoppas effektivt med en huva som har en bred och förstärkt skärm. Det är också bra med en hög och tättslutande krage. Huvan ska vara lättjusterad – ofta finns reglage baktill och framtill vid sidorna. Bra om den har plats för en varmare mössa eller hjälm. Även när huvan är på ska sikten vara god åt sidorna, prova att skaka på huvudet.

5. KOLLA IN FICKORNA 
Om fickorna är högt placerade är de -åtkomliga även när ryggsäckens höft-bälte sätts på. Invändigt nättyg i fickorna är smidigt, så slipper du dubbla lager tät väv på magen. Vettigt också med en liten -inner- eller ytterficka för värdesaker.