10 platta uteklappar

Näst bäst efter att idka friluftsliv, är ju att läsa om det. Vi har samlat några av årets bästa böcker på teman som utemat, klimatet och spänning i fjällmiljö.

Text: Emma V Larsson

1. Jämtspänning
En thriller i restaurangmiljö med de jämtländska fjällen som kuliss. Perfekt för den som vill grotta ner sig i kombinationen fjällnatur, maktmissbruk, sex och haute cuisine. Bookmark förlag, 209 kronor, adlibris.com.

2. laga Vego ute
I nya kokboken Vegetarisk turmat hittas vego­klassiker från olika kulturer. Författaren Oskar Karlin har förfinat recepten ­under sina många turer, så att maten lätt går att bära och laga under till exempel en fjällvandring. Calazo förlag, 299 kronor, calazo.se.

3. Bli djurklok
Väntar häng runt brasan i jul? Det lilla familje­spelet Spela mera: Allt om djur har uppdaterats med 200 nya frågor. Testa era kunskaper om bland annat ekorrar, bläckfiskar och delfiner. Från 6 år, Nicotext. 149 ­kronor, akademibokhandeln.se.

4. Tänkvärt om hotade arter
I Boken Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald, berättar Martin­ Emtenäs engagerat om hotade arter. Han visar hur vi människor har urholkat vår natur – skogarna, ängarna, haven och de en gång så vilda älvarna i norr. Bonnier Fakta,­ 279 kronor, naturskyddsforeningen.se. 

5. Mardrömsvandring
Relationer, spänning och vild natur står i ­fokus i deckaren Sarek, som är nominerad till Årets bok 2022. En välskriven story om tre vänner som ska göra sin årliga fjälltur, som blir en mardröm när en fjärde ansluter. Albert Bonniers förlag, 209 kronor, bokus.com.

6. Upptäck hemma
I brädspelet Upptäck naturen får hela ­familjen vandra i skog och längs vatten, med naturutmaningar på vägen. Spelet innehåller­ också en frågekortlek och en ­pysselbok, allt baserat på bokserien ­Upptäck naturen. ­Triumf förlag, 149 ­kronor, triumfforlag.se.

7. Nya uterecept
Jens Linder och Stefan Wettainen vill med sin nya kokbok ta ditt uteätande till nästa nivå – oavsett om du föredrar gaskök, eld ­eller utespis. Äta ute innehåller lättlagade ­recept på allt från enkel snabbmat till festmåltider. Norstedts, 248 kronor, bokus.com.

8. För gäddnyfikna
Gäddbibeln är den första heltäckande boken sedan 1970-talet om denna svenska klassiker till fisk. Här kan nybörjare såväl som fiske­proffs läsa om gäddans sinnen, mån­faser, väder och både gamla och nya fiske­metoder. Max Ström, 329 kronor, adlibris.se.

9. Klimatkoll med Skogsmulle
Visste du att Skogsmulle har en rymdkompis som heter Nova? I den här sagan berättar hon om klimat- och miljöarbetet på sin hemplanet och tipsar om hur vi kan hålla lika rent och fint på jorden. Egmont Kärnan, 75 kronor, adlibris.se.

10. Energi på fickan
I Eric Tornblads nya Calazo-bok Energibars har han gjort en djupdykning bland flapjacks, granolabars, fruktremmar och rawbollar. Totalt får du 60 recept på olika bars att äta på långtur, efter träning eller som snabbt mellanmål. 299 kronor, calazo.se.