Tomatsoppa med fetaost och grönkål

Lys upp januari med en färgstark termossoppa. Här kommer ett recept på en god tomatsoppa – och missa inte den krispigt gröna toppingen.

Recept och foto: Nathalie Spjälle

4 portioner

400 g passerade tomater
800 g krossade tomater
1 dl havregrädde (eller annat alternativ)
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk vit balsamvinäger
3 klyftor vitlök
2 msk agavesirap
Oregano
Timjan
Rosmarin
Salt
Peppar
Topping
Friterad grönkål (se recept nedan) och smulad fetaost.

Koka upp all tomatsås. Tillsätt grädden. Riv i vitlök och tillsätt grönsaksbuljongen.
Smaksätt med balsamvinäger, agavesirap, oregano, timjan och rosmarin. Smaka av med salt och peppar, häll upp på termos.
Vid servering toppar du med friterad grönkål och smulad fetaost.

TIPS!
Vill du fritera grönkål på uteköket? Hetta upp 5–6 dl olja till cirka 140 grader, fritera några kvistar i taget i 1–2 minuter. Låt rinna av, salta lätt.