UTE testar: Energikakor

Glöm tråkiga energikakor som smakar sågspån – idag finns både godare och nyttigare alternativ att ha på lut i ryggan. Vi har smakat oss igenom utbudet från
Svenska Moonvalley och Fibr.


Bakgrund
Energikakor har vuxit till en jättemarknad, med många små och stora producenter. För oss som gillar att vara på språng i fjäll, skog och skärgårdar är det riktigt smidigt att ha en liten, platt och stöttålig energikälla i ryggsäcken eller fickan – särskilt om vädret är kärvt och man snabbt vill bli mätt.

Snabba fakta
Moonvalley har hämtat sitt namn från norska Måndalen, men varumärket grundades av de svenska atleterna Emelie Forsberg, Mimmi Kotka och Ida Nilsson 2018. Deras bars är ekologiska och växtbaserade, med relativt hög proteinhalt. Priset är cirka 29 kronor för en bar på 50 gram. Konkurrenten Fibr är också svensk, deras bars bakas i Hälsingland och visionen är att byta ut svenska folkets klassiska bullfika mot mer fiberrika alternativ. 40-gramsbars kostar 25 kronor styck, de mer näringstäta sportvarianterna på 25 gram kostar 149 kronor per dussin. Mer info på moonvalley.me och fibr.se.

UTE-låtande
Åtta testpersoner har käkat sig igenom Fibrs och Moonvalleys utbud, och alla har hittat favoriter som mer än gärna får följa med på nästa skid- eller skridskotur. Generellt fastnar de vuxna för Moonvalleys smaker, där choklad & havssalt samt citron & ingefära hamnar i topp. Många uppskattar smaken av ”riktigt socker”, till skillnad från den lite isiga xylitol-smaken som kommer med de flesta av Fibrs bars. Testgruppens tonåringar tycker dock att Moonvalley-barsen känns ”lite väl nyttiga” och föredrar Fibr-smakerna kanelbulle, mazarin och hallongrotta. En nyhet från Fibr är sportversioner som innehåller betsocker istället för xylitol – de får full pott även av våra vuxna smakdomare. Båda varumärkena jobbar med få och naturliga ingredienser.
Fibrs bars innehåller betydligt mer fibrer än Moonvalleys, och är fria från allergener som nötter, ägg, gluten och baljväxter. Moonvalley har mer protein i alla sina recept, extra mycket i proteinbar-kollektionen – som också är mest mättande av de bars vi testar.

Testat av: Uteredaktionen