9 WOW-vandringar

Drömmer du om branta klippväggar och gnistrande glaciärsjöar? Kanske böljande gröna kullar och frustande hav? Det finns en hel värld av ”wow” att upptäcka där ute. Här tipsar vi om nio vandringsleder att sätta på önskelistan.

Text: Karin Wallén

1Laugavegur, Island

Om Island är fullt av väsen och älvor så borde det vara längs vandringsleden Laugavegur du får träffa dem. För visst känns det som en sagovärld där allt kan hända. Leden är indelad i fyra dagsetapper och går från det geotermiska området Landmannalaugar, med sina märkligt färgstarka berg, till den frodiga Thorsmörkdalen, med avslutning vid det vackra vattenfallet Skogafoss. 

Den tråkiga, vetenskapliga förklaringen till att nationalparken Landmannalaugar ser ut som en surrealistisk landskaps-skildring i oljefärg har att göra med den vulkaniska bergarten ryolit. Den färgar bergen med en fantasifull palett, från djupgrönt till rostrött med stänk av gult, blått och lila. Faktum är att färgerna kan uppfattas olika beroende på väder och tidpunkt. 

Gör du hela vandringen finns enkla stugor för övernattning, och du hinner uppleva allt från gnistrande glaciärer och heta källor, till sprutande gejsrar och svart lavasand. Den som vill få ett litet smakprov kan ta den fem kilometer långa Laugahringur som går i en slinga. Men för riktigt snygga vyer över landskapet rekommenderas en tur upp till topparna Blahnukur eller Brennisteinsalda – eller båda, på samma tur. 

Mer info: fi.is/en/hiking-trails/trails/laugavegur 

Till Zakopane i Polen, som är en känd skidort, reser du med tåg via Hamburg, Berlin och Katowice. Färjan från Karlskrona till Gdansk och tåg eller hyrbil därifrån är också ett alternativ. 

2. Tatrabergen, Polen

Från Polens största skidort, Zakopane, är det enkelt att ta sig ut på kortare eller längre turer i en högalpin miljö med spetsiga drakryggstoppar, djupa dalar och glittrande sjöar. Utanför stan, i Kasprow Wierch, tar du linbanan upp till 1 978 -meter över havet och har hela Tatra-bergen framför dig. Här kan du antingen ta en dagstur och vända tillbaka, eller gå till någon av bergsstationerna längre bort i nationalparken. 

Med siktet inställt på Schronisko Morskie Oko har du en heldag att fördriva, med en goodiebag av snygga toppar, gröna sjöar och oändliga dalgångar som får dig att tappa andan. Högsta passet som passeras är Svinica (2 301 meter över havet), där vyerna över de sandfärgade bergen är magiska. 

Tatrabergen är en Unesco-skyddad nationalpark som lockar mycket folk, så var beredd att slänga dig med fraser som ”dzien dobry!” (goddag) och ”czesc!” (hej). Skulle du föredra att stanna tidigare finns ett värdshus vid sjön Dolinie Pieciu Stawow, där nöjda vandrare avrundar dagen med gulasch och öl på verandan. Och har du inte fått nog i slutet av dagen så kan du fortsätta i ett par dagar till, in i den slovakiska delen av nationalparken,- via Polens högsta berg, Rysy (2 499 -meter över havet). Se dock till att boka boende innan!

Mer info: tanap.org, national-parks.org/poland/tatra 

Skottland är en dröm för många ressugna vandrare. Skippa flyget och res med tåg via Köpenhamn, Hamburg, Köln, Bryssel och London.

3. Quiraing, Isle of Skye, Skottland

Gröna, mjuka sluttningar och vertikala bergsformationer som ser ut som lämningar från forntida borgar och slott. Quiraing, på halvön Trotternish på norra Isle of Skye, bjuder på toppar med namn som The Prison och The Needle. Och allt detta med ett knallblått hav som närmaste granne. Att vandra Quiraing Walk är att sugas in i ett sagolandskap där det när som helst kan komma horder av beridna krigare galopperande genom dalgångarna. Så känns det, iallafall. 

Att miljön blev så här fantasieggande får vi tacka ett många miljoner år gammalt jordskred för. Högsta punkten mäter visserligen inte mer än 543 meter över havet, och vandringen är inte mer än 6,5 kilometer lång, men spektakulära landskap behöver ju inte alltid mätas i siffror.

Den första biten från parkeringen är ofta vältrafikerad av fellow besökare, men ju längre bort du kommer och ju mer utmanande stigen blir, desto glesare mellan vandrarna. Det är då du trollar fram din matsäck, och tar en kopp kaffe (kanske spetsad med en droppe skotsk whisky?) på en klippa med magisk utsikt. 

Mer info: isleofskye.com 

Det är långt till USA, som bekant. Samla alla dina drömmar om det stora landet i väster och gör en enda långresa, hellre än flera korta.

4. Devil’s Garden, Arches Nationalpark, USA

I den amerikanska delstaten Utah finns flera häpnadsväckande nationalparker vars stenformationer skulle kunna vara skapade av en konstnär eller arkitekt med mycket livlig fantasi. Arches nationalpark är som namnet antyder fullproppat med bevis på hur berg kan ta sig form som bågar, broar och valv. Formationer som gröpts ur och skulpterats fram av geologi och väder. 

Självklart kan du ta bilen (det är ju ändå USA) in i parken och häpna över vyerna, men vi Uteläsare vill givetvis snöra på kängorna och få lite närkontakt med den märkliga naturen. Staden Moab är en trevlig hub för friluftsentusiaster, smidig att utgå ifrån och med många vandringar att välja mellan. Devil’s Garden är det mest spektakulära området i Arches Nationalpark, och rundslingan The Primitive Loop tar dig 12 kilometer runt i ett djävulskt mäktigt landskap. Snudd på overkligt, som synes – men alldeles alldeles underbart. 

Mer info: nps.gov/arch/planyourvisit/devils-garden

På Nya Zeeland kan du hitta vulkaner, öken, fjordar, glaciärer, vita sandstränder och regnskog. Som ett kinderegg för hobbyäventyrare.

5. Tongariro Alpine Crossing, Nya Zeeland

Tongariro National Park är Nya Zeelands- äldsta nationalpark och vandringen Tongariro Crossing toppar ofta listor över världens bästa dagsturer. På knappt två mil hinner du uppleva ett vulkanlandskap med bubblande källor, sprutande gejsrar och pustande kratrar. Det är kargt och dramatiskt – och kanske lite, lite som att vandra på månen, om det inte vore för gravitationskraften. Här finns dock vatten, alldeles turkost, och kokande liv i berget. 

Området, som ligger centralt på den mindre Nordön, är världsarvsklassat och lockar till sig många besökare. Det kräver ändå viss fysik att ta sig runt hela leden, ibland är det brant och det gäller att hålla balansen med löst lavagrus under fötterna. Men det är så klart värt besväret, precis som den äggliknande doften av svavel som berättar att den vulkaniska aktiviteten är i högsta grad levande.

Mer info: tongarirocrossing.org.nz 

Att ta sig till Albanien med tåg är fullt möjligt, men kräver både tid och tålamod. Rutten går rimligen via Danmark, Tyskland, Ungern, Serbien och Montenegro. Eller fyll bilen och kombinera med Europa-roadtrip!

6. Valbonadalen, Albanien

Bara att ta sig till Valbonadalen är en upplevelse i sig, med bland annat den vackra båtfärden över Komansjön, omgiven av vertikala kanjonsidor som stupar ner i vattnet. Väl på plats och efter en god natts sömn väntar cirka 12–14 kilometers vandring över bergen, till nästa dal – Thethi – där det finns alla möjlig-heter att fortsätta utforska de vackra omgivningarna till fots. 

Vandringen från Valbona till Thethi är något av en klassiker i de albanska Alperna, som tronar i landets norra delar på gränsen till Montenegro. Räknat i höjdmeter rör du dig på mellan 800 och 1 800 meter över havet. Själva leden är en stig som länge använts av människorna som lever i området för att ta sig mellan de två dalarna, och så används den fortfarande, även om vandrare från när och fjärran också hittar hit numera. Oavsett syftet med vandringen så är belöningen riklig: slående utsikt över snöklädda toppar och djupa, grönskande dalar. Och kanske en svalkande Kuqaleshe vid målet. 

Mer info: thethi-guide.com 

Franska Grenoble är en knytpunkt för äventyr, sommar som vinter. Staden ligger nästan rakt söder om Sverige och nås ganska -smidigt med tåg via Danmark och Tyskland.

7. Vercors, Frankrike

Inte långt från Grenoble i sydöstra Frankrike finns alternativet till de mer överbefolkade delarna av de franska Alperna. Här breder nämligen Frankrikes största skyddade naturområde ut sig – Le Parc régional du Vercors – med ett nätverk av leder som tar dig ut till Vercors-massivets platå med stupande klippor och milsvid panoramautsikt, men också djupa skogar och böljande ängar. 

Djurlivet går inte heller av för hackor i detta naturparadis – du kan springa på både stenbock, mufflonfår och kronhjort. Här finns också en mängd grottor att utforska, som användes flitigt av franska motståndsrörelsen under andra världskriget. 

Du som vill gå en hel veckotur med start och mål i Lans en Vercors hittar boende i små byar längs vägen. Eller varför inte ta en dagstur till höga höjder från byn Jarjatte, där det också finns en via ferrata att utforska. 

Mer info: rando.parc-du-vercors.fr

Dolomiterna är ett måste på resevandrarens bucketlist. Ta tåget till Val Gardena via Köpenhamn, Hamburg och München till Bolzano – eller bila, på 12–14 timmar från Malmö.

8. Puez-Odle, Dolomiterna, Italien

Om du vill få närkontakt med de där riktigt mäktiga topparna i Dolomiterna, men bara har en dag på dig, är det hit du ska bege dig. Med start från Selva di Val Gardena tar du dig till Dantercepies linbana, och låter dig lyftas upp till de välpreparerade vandringslederna i det skyddade naturområdet Puez-Odle. Här bröstar bergen upp sig med sådan pompa och ståt att man kan undra om det är Walt Disney som stått för kulissbygget eller om verklighetens natur faktiskt slår fiktionens. 

Här finns en populär dagsvandring på cirka 15 kilometer kring några av Dolomiternas spetsigaste toppar. Det är förstås en populär tur, så även om vyerna kommer att få dig på gott humör bör du vara beredd på sällskap. Rutten går delvis via Alta via 2, en flerdagarsled som sträcker sig över Dolomiterna. 

Skulle du känna dig lite extra stark och vill knata vidare till den mäktiga bergskammen Seceda så kan du hinna det på en dag om du startar tidigt. Eller ta för all del en övernattning på Rifugio Puez och njut lite mer långsamt av omgivningarna. 

Mer info: valgardena-groeden.com

Nationalparken Banff, i den kanadensiska delstaten Alberta, är en dröm för många.

9. Lake Louise, Banff, Alberta, Kanada

Klippiga berg som speglar sig i smaragdgröna glaciärsjöar. Frustande vattenfall som häver sig ut över vertikala klippor. Det är väl ändå så här drömmen om det stora vandringsäventyret ofta ser ut, om man får drömma stort? Inte konstigt då att den där drömmen ofta handlar om nationalparken Banff, i den kanadensiska delstaten Alberta. 

Här i Banff finns ett koncentrat av Kanadas storslagna natur och mängder av leder för både vandring och stigcykling. Lake Louise anses som själva kronjuvelen i nationalparken, och runt den gnistrande sjön finns flera leder att vandra. Missa inte den behagliga turen till Lake Agnes, som ligger och speglar sig mellan branta berg, och det klassiska tehuset – Lake Agnes Teahouse – som vilar nere vid vattenbrynet. Tanka energi med soppa, mackor och te, och fortsätt sedan lite brantare upp genom högväxt granskog, till The Big Beehive. Ta in utsikten och nyp dig i armen, innan det bär av tillbaka till Lake Louise med sammanlagt en mil i benen.

Mer info: banfflakelouise.com