Ledkryssa – fem fina turer

Packa pulkan eller ryggsäcken och ta sikte på nästa kryss. Här tipsar vi om fina turer för äventyrare med tält och kök, liksom lyxlirare som föredrar fjällhotell. Bästa utrustningen är rejäl, vädertålig och hållbar.

Text: Uteredaktionen

1. Hemavan
Vindelfjällen i södra Lappland är ett riktigt paradis för turåkare. Hemavan är en bra utgångspunkt för korta och längre turer, till exempel klassikern längs Kungsleden till Ammarnäs. En fin tredagarstur går till Solberg, via Viterskalsstugan och Syterstugan som ligger vackert mitt i fjällvärlden. Totalt drygt 40 kilometer skidåkning längs markerad vinterled (glöm inte boka taxi tillbaka till Hemavan). Du kan ta dig till Hemavan med egen bil, alternativt buss från Östersund eller Umeå. Hemavan har också flygplats

Boende: Hemavans Fjällcenter och STF Hem-avan fjällstation är två alternativ. STF-stugorna Viterskalet och Syter.
Mer info: hemavansfjallcenter.se; hemavantarnaby.com; svenskaturistforeningen.se.

2. Hotagen

Tio mil norr om Östersund i Jämtland, mot norska gränsen till, ligger Hotagsfjällen. Här hittar du toppar, urskog, friluftsliv och sinnesro – ”ihjälaktiverad- kan man få bli någon annanstans”, som det står på hotagen.com. Många kommer hit för att fiska och/eller åka skoter, men här finns också fina möjligheter för turåkning och även längdspår. Du kan följa de många skoterlederna eller skida fritt i skog och kring fjäll – här finns flera på över 1 000 meter över havet. I området finns en rad boende-alternativ, där du också kan få lokala turtips.   

Boende: Rörvattnets Fjällhotell, Almdalens Fjällgård. 

Mer info: hotagen.com; almdalen.com; krokom.se; ansattfjallen.com.

3. Björkliden

Björkis med grannarna Abisko och Riksgränsen ligger ju i allra nordligaste Lappland – men tack vare tågförbindelsen kan de räknas till våra mer lätttillgängliga fjällområden. Är det skidtur som lockar kan du förstås göra som de flesta: Hoppa av tåget i Abisko och sätta av längs Kungsleden mot Nikkaluokta och bo i STF-stugorna längs vägen.
Ett annat alternativ är att parkera dig på något härligt fjällhotell och göra dagsturer – till exempel den helt vidunderliga med sträckningen Riksgränsen–Katterjåkk–Kärkevagge–Låktatjåkko–Björkliden. Kräver dock bra väderförhållanden, hör efter i sportinformationen i Riksgränsen eller Björkliden innan du drar iväg.

Boende: Hotell Fjället, Abisko Mountain Lodge. 

Mer info: svenskaturistforeningen.se; abiskomountainlodge.se;
bjorkliden.com.

4. Grövelsjön

Den lilla byn i nordligaste Dalarna förknippas allt mer med längdskidåkning, men den gamla tur-traditionen är fortfarande stark. Här finns många fina kryssleder på båda sidor om norska gränsen, och fina snällfjäll att skida fritt kring. Från STF Grövelsjön kan du följa vinterleden upp till Storvätteshågna, Dalarnas högsta berg,
-1 204 meter över havet. Den äventyrlige tur-åkaren tar bilen till Valdalsfjällen i Norge, cirka 15 kilometer från Grövelsjön. Parkera vid kåtorna på höger sida om vägen och skida norrut mot topparna Lifjellet, Sushögda och Digerhogna. Här finns inga kryss, du behöver ha koll på karta och kompass.

Boende: STF Grövelsjön fjällstation, Lövåsgården.

Mer info: grovelsjon.com; svenskaturistforeningen.se; lovasgarden.se.

5. Vålådalen

Vi på Utemagasinet är lite nykära i Vålådalen i södra Årefjällen. Vid flera tillfällen har vi varit där och rekat leder och smultronställen – bland annat på turskidor. I Vålådalen finns en härlig blandning av kalfjäll och fjällskog, där du kan hitta fin och varierad turåkning oavsett väder. En klassisk tur är Vålådalsfyrkanten,- med dagsetapper på 12–16 kilometer. Du utgår från Vålådalens fjällstation och skidar i en fyrkant via stugorna Lunndörren, Vålåstugan och Stensdalen. 

Boende: Vålådalens fjällstation har hotellrum och stugor. Alternativet är Vålågårdens Värdshus & Camping. Förboka också de tre STF-stugorna i -Vålådalsfyrkanten. 

Mer info: valadalen.se; fjallupplevelser.com; valagarden.com; svenskaturistforeningen.se/boende.