3 eventtips: Boka in en naturlig folkfest  i vår

Hur ser ditt äventyrsår ut? Fira friluftslivet genom att boka in några härliga utedagar med likasinnade. Kanske vill du förkovra dig i paddling eller buschcraft, utmana dig själv på fjället – eller bara insupa atmosfären på en festival i en hängmatta? Här är tre av vårvinterns friluftsiga folkfester. 

1. Lofsdalen på längden
Det nya längdskidloppet Lofsdalen Epic arrangerades för första gången under våren 2022. Det är ett vackert lopp på hög höjd, bestående av 55 kilometer i klassisk stil -alternativt 18 kilometer i klassisk eller fri stil. Inför årets upplaga den 1 april kompletteras loppet med ännu en sträckning: det 35 kilometer långa Pilgrimsloppet. 

Även om du inte hör till dem som känner rycket i tävlingsnerven kan Lofsdalen Epic vara värt ett besök. Arrangörerna utlovar en folkfest som är lika givande för åkare som publik – och vi kan garantera att miljön är värd varenda minut. 

Mer info: lofsdalenepic.se, lofsdalen.com 

2. Kajakfilm i grebbestad
I vår kan paddlare med fördel styra mot Bohuskusten. Den 11 mars går nämligen The Paddling Film Festival World Tour av stapeln i Grebbestad. Under kvällen visas nio av världens bästa paddelfilmer, som valts ut av en jury i Kanada för att sedan åka ut på världsturné. Visningen i Grebbestad är det första och kanske enda stoppet i Europa. 

Utöver filmmys blir det mingel och andra aktiviteter för paddlare, erfarna som nybörjare. Du kan till exempel haka på solnedgångspaddling, delta i seminarium med Svenska kanotförbundet och provsitta olika kajakmodeller.

Mer info: skargardsidyllen.se/paddling–film-festival

3. Friluftsfestival på danska
Om du längtar efter vårligt festivalhäng, och möjligheten att testa flera olika friluftsaktiviteter tillsammans med tusentals andra, så kanske Danish Outdoor Festival är något för dig? Det är en friluftsfestival som arrangeras i danska Jyderup 28-30 april, där du bland annat kan ta del av workshops och föreläsningar samt prova på paddling, vandring, cykling och klättring. Övernattar gör du nog allra skönast i medtaget tält eller i hängmatta. Det finns också möjlighet att sätta upp ett trädtält på festivalområdet, om man nu har ett sådant. 

Mer info: danishoutdoorfestival.com