Mer uteliv för seniorer

Projektet ”Träffpunkten flyttar ut” har under 2022 gett omkring 400 seniorer i Uppsala län möjlighet att prova på olika friluftsaktiviteter. Nu har man fått grönt ljus att fortsätta erbjuda gemenskap genom naturupplevelser, i mer än ett och ett halvt år till.

Under två timmar per tillfälle har de fiskat, plockat svamp, eldat och upptäckt naturen på olika sätt. Projektet har genomförts av Upplandsstiftelsen tillsammans med länets träffpunkter, seniorboenden och andra mötesplatser för äldre. Hela idén grundar sig i övertygelsen om att naturupplevelser, rörelse och gemenskap effektivt kan bidra till bättre hälsa och välmående.
– Vi har fått ta del av många fina samtal där det ofta dyker upp minnen från livets alla upplevelser. Vi tror faktiskt att uteaktiviteterna bidrar till en bättre psykisk och fysisk hälsa för våra deltagare. Det kan vara så enkelt som en kaffestund vid en eld, vi eldar mycket. Men vi har även fiskat, växtfärgat, vandrat och upptäckt natur tillsammans, säger Eva Arnemo, folkhälsostrateg på Upplandsstiftelsen.

En 80-årig deltagare har sagt ”När man är i min ålder är det inte så ofta man får göra nya saker, men det här (baka bullar på en eld), det har jag aldrig provat förut.”

Man har redan bokat in många nya seniorgrupper för vårens naturupplevelser.