UTE testar: Lars Monsens nya ullunderställ

Norska ullspecialisten Aclima fortsätter sitt samarbete med Lars Monsen. Deras nya underställ är mjukt och tekniskt med gott om smarta detaljer.

Bakgrund
Den norske friluftsprofilen Lars Monsen har varit med och utvecklat Aclimas nya Femunden-kollektion, uppkallad efter den tredje största sjön i Norge. Det handlar om ett ullunderställ samt accessoarer i merinoull, för herr och dam. Mönstret är en karta över Femundsmarka, med kompass som lär peka mot Monsens stuga. Ett tidigare samarbete är kollektionen Anárjohka, med bland annat byxa och jacka i tåligt woolshell-material.

Snabba fakta
Vi har testat långkalsong och zip-tröja i 100 procent merinoull (de ribbstickade panelerna i sidorna är i 96 procent merino och resten elastan). Materialvikten är 200 g/m2. Tröjan har hög, skyddande krage med kort blixtlås och bröstficka (även den med blixtlås). Ärmmuddar med dubbel väv och tumgrepp. Byxan har dubbelt tyg på knän och bak. Pris: 1 200 kronor för byxan och 1 300 för tröjan, aclima.com.

UTE-låtande
Ett högkvalitativt set av fin merinoull som känns skönt mot kroppen. Vi har testat setet i både dam- och herrstorlek och båda får plus för den höga halsen och de långa muddarna med tumhål, som håller tätt där kall luft tenderar att krypa in. Damtröjan får också plus för extra längd – skönt på vintern. Bra med smart placerade förstärkningar på rumpa och knän, plaggen värmer gott både på tur och i sittlift. Vår testdam hade gärna sett en högre och bredare linning för bättre komfort runt midjan, medan testherren var okej med den linning som var. Ovanligt med en bröstficka på lager ett – vi gillar! Den rymmer precis en mobiltelefon eller powerbank, som med hjälp av kroppsvärmen och ullen håller laddningen bättre i kyla. Fickan är bra placerad för den som bär ryggsäck men bröstremmen kan behöva justeras. Bra med rejäla öglor så att plaggen smidigt kan hängas upp för vädring.

Testat av: Uteredaktionen