Vårvinterns prylar

Föreställ dig gnistrande fjäll, en god vän – och en solgrop. Den drömmen behöver inte vara långt borta. Här är uteprylarna som förgyller.

Text: Emma V Larsson

1. Hett om öronen 

En vadderad keps både värmer och ger ­solskydd. Fjällrävens Expedition Padded Cap passar perfekt för de flesta aktiviteter i vinterklimat. Om det blir varmt i gropen kan öronlapparna enkelt vikas upp. 699 kronor, alewalds.se.

2. Alltid varm dryck 

Trotjänaren Stanley Classic Legendary Bottle håller din heta dryck varm i hela 45 timmar. Denna vinter kommer termosen i nya pigga färger, som exempelvis den fina blå nyansen ”nightfall”. 599 kronor, addnature.com.

3. En fransk sköning 

Den rejäla men smidiga Face it Jacket från franska Picture Organic känns som en varm kram – och den är snygg! Jackan består till 50 procent av återvunnen polyester­ och ­yttermaterialet är vattenavvisande och ­robust. Vi gillar särskilt det förlängda ­bakstycket. 2 799 kronor, stadium.se. 

4. Gräv en grop 

För att gräva dig en skön solgrop behöver­ du naturligtvis en spade. Lavinspaden ­Kodiak från Ortovox gör jobbet – oavsett om du bara ska njutgräva eller behöver göra en livräddande insats på fjället. Spaden väger 770 gram och bladet är vikbart, vilket gör  den smidig att bära med sig. 1 300 kronor, ortovox.com.

5. Mångsidig filt 

ReBird från Arc’teryx är något så lyxigt som en ultralätt, packbar dunpläd. Tack vare ett litet spänne kan du också svepa den om dig och bära den som en poncho. Filten väger endast 406 gram och är skapad av material­ som annars skulle slängas. 5 999 kronor, ­arcteryx.com/se.

6. Solsken i blick 

Ett par brillor som skyddar mot all den där solgnistrande snön är viktigt. Modellen Steady från Red Bull är stilren med sportig­ känsla och polariserande glas. Med ett ­reglage kan du trycka ner en vajer bakom örat som gör glajjorna nästintill omöjliga att tappa. ­1 495 kronor, redbullshop.com.

7. God spis i gropen 

Turar du med pulka eller kortare distanser?­ Då är det värt att ta med nya gasol­köket Moja från Primus. Det väger 2,3 kilo, har kraftfull brännare på 3000 W och kan ta ­stora kastruller. Bra om du vill bjuda gänget på utekäk! 1 999 kronor, naturkompaniet.se.

8. Nätt på ryggen 

Lätt, tålig och teknisk. Ryggsäcken Kamber­ från Osprey bjuder på mycket funktion i ett nätt och avskalat format. Den väger 1,19 kilo, rymmer 20 ­liter och klarar både pist­åkning och turande till solgrop. Motsvarande­ dammodell heter Kresta. 1 850 kronor, ­ospreyeurope.com/shop/se.

9. inget slår renfällen

Dalums vackra renskinn är behandlade för att kunna användas på snö. Det finns tre olika storlekar att välja mellan och alla kan enkelt rullas rulla ihop och bäras tillsammans med Dalums bärremmar. Från 399 kronor, dalumsweden.se.