UTE testar: Solcellsladdare

En solcellsladdare för mobiltelefon, GPS eller pannlampa ger både frihet och trygghet på turen. Vi har kikat närmare på några lätta, portabla modeller för aktivt friluftsliv.

Av: Fredrik Ölmqvist, Foto: Sofie Lantto

Så gick testet till:
I urvalet har vi fokuserat på modeller med kapacitet på mellan 10 och 30 Watt, som ska kunna bäras med i ryggsäck under en veckolång vandring, skidtur eller motsvarande. Solcellspanelernas laddningsförmåga har testats simultant under identiska ljusförhållanden. Vi har också testat deras användarvänlighet, packbarhet och mobilitet under turer i friluftsmiljö, både under förflyttning och i läger.  Två av de sju modeller vi haft inne för test har utgått ur sortimentet, så dessa har strukits ur testet. 

Friluftslivet är för många en möjlighet att komma bort från den moderna var­dagens alla skärmar, appar och knappar. En möjlighet att hitta ”tillbaka till naturen” och njuta av analoga dagar i vacker miljö. 

Samtidigt är det ju skönt att ha mobilen med, för säkerhets skull. Den är dessutom smidig som kamera och allt fler har kartan på skärmen, som komplement om inte annat. På längre och/eller mer äventyrliga turer kan det kännas tryggt att packa ner en gps – och få ger sig väl iväg på över­nattningstur utan en pannlampa i ryggsäcken.

Lätt, snabb och robust
Hör du till dem som använder uppladdningsbara prylar i ditt friluftsliv uppstår förr eller senare behovet att ladda dem. Med en portabel solcells­laddare av bra kvalitet kan du generera ny energi under turens gång och slipper oroa dig för slocknade skärmar och lampor.  

I månadens test fokuserar vi på bärbara solcells­laddare för ett aktivt uteliv. Den här produkt­kategorin har utvecklats mycket de senaste åren när det kommer till laddningskapacitet, vikt och volym. 

En solcellsladdare för vandring bör ha låg vikt och vara smidig att packa upp och ner i ryggsäcken. Om den är för tung är risken större att du lämnar den hemma. Panelen bör också vara enkel att fästa på ryggsäcken och inte vara för otymplig. Den bör ladda snabbt och helst ha minst två uttag för simultan uppladdning av enheter – och gärna en laddnings-indikator. Sist men inte minst bör den vara vädertålig och någorlunda robust. 

De utvalda solcellsladdarna i vårt test har en kapacitet på mellan 10 och 30 Watt, och såväl etablerade outdoormärken som budgetalternativ från större kedjor finns representerade. Testet visar att det finns några avgörande skillnader mellan budgetmodellerna och de av högre kvalitet. De skiljer sig åt när det gäller uppladdningshastighet och vädertålighet, men också i vikt och packvolym. Dessutom har de lite mer påkostade modellerna högre laddningskapacitet vid molnigt väder, vilket är en trygghetsfaktor. 

En mindre modell är som sagt smidigare att bära och hantera. Den kan vara fullt tillräcklig för  att ladda små enheter som mobiltelefon, pannlampa, gps-enhet eller powerbank – men man bör känna till att solcellsladdare med lägre effekt, runt 10 Watt, behöver optimala förutsättningar för att producera tillräcklig strömstyrka. Som mycket annat i friluftslivet, i synnerhet på längre turer, handlar det till syvende och sist om en balansgång mellan vikt och funktion.

Storleken har betydelse
Modellerna i testet har ett eller ett par usb-uttag med en maximal effekt på 5 Volt och 2 Ampere (5V/2A). Om du laddar flera enheter samtidigt reduceras strömstyrkan med längre uppladdningstid som följd. Hur effektiv solpanelen är påverkas förstås av dess storlek – ju större desto bättre gäller oftast – men även kvaliteten på materialen spelar in.

Utöver att ladda dina enheter direkt från solcells­panelen kan du köpa en powerbank, ett extra batteri, där du kan lagra el för att ha tillgång till strömförsörjning även när solen inte skiner. För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att kombinera dessa två, i synnerhet om din solcellsladdare har stora problem i mulet väder.

Urberg Solpanel 28W

Pris 1 700 kronor
Vikt 623 gram
Mått ihopvikt 16x31x2 centimeter 
Mått utvikt 79×31 centimeter
Effekt 28W (2,1A per port)
Antal uttag 2
Detta ingår Liten micro-USB-kabel, 2 karbinhakar
Köpinfo outnorth.se

Användning
En smidig laddare, trots sin vikt. Dess vatten­tålighet och laddningskapacitet­ gör den kraftfull och mångsidig. Med två USB-uttag kan två enheter laddas samtidigt. 

Kommentar
Smidig och högkvalitativ, med tillräckligt hög effekt för en snabb laddning. Dessutom hög vattentålighet och stilren ­design. Ledskärmen som visar aktuell effekt uppskattades av testgruppen. Det gjorde det enklare att optimera position och vinkel.­ Urberg 28 W har fyra paneler av hög kvalitet, vilket ger en hög effekt. Men ihopvikt är den ändå inte särskilt skrymmande. En testvinnare om det inte hade varit för den höga vikten. Klarar du dig med mindre kapacitet finns Urberg Solar Panel 12W, som endast väger 340 gram.

Beskrivning 
Vikbar modell med fyra paneler och led-skärm som visar aktuell kraftöverföring. ­Panelen är ETFE-laminerad, vilket gör den hållbar och vattentålig. Metallöglor för upphängning. Två USB-portar för samtidig laddning av två enheter. USB-portarna ger maximalt 2,1A per port, maximal output 5V. 

Linocell Solcellsladdare 20W

Pris 600 kronor
Vikt 838 gram
Mått ihopvikt 29x20x3 centimeter 
Mått utvikt 53x29x1,5 centimeter
Effekt 20W (5V/2A per port, totalt 4A)
Antal uttag
Detta ingår Inga tillbehör medföljer.
Köpinfo kjell.com

Användning
Denna modell är något tyngre än övriga i testet men har samtidigt hög laddnings­kapacitet och flera USB-portar, vilket tillåter laddning av flera enheter samtidigt. Lite väl otymplig för vandring men gör sig bra i ­lägermiljö, för att ladda exempelvis mobilen. 

Beskrivning
Vikbar solcellspanel med 20W-effekt. Tre USB-uttag möjliggör laddning av flera enheter samtidigt. IP53-rating gör gällande att den klarar stänk men inte fullskaligt regn. Ficka för powerbank, mobiltelefon eller sladd, samt enkla fästöglor för upp­hängning. 

Kommentar
Användarvänlig och prisvärd modell. Den har bra laddningskapacitet men mindre bra uppladdningsprestanda vid molniga för­hållanden och begränsad tålig­het för väta. På vårt testexemplar var den annars så ­praktiska laddningsfickan vänd åt fel håll, men detta ska ha åtgärdats. Något otymplig (tung och skrymmande) i jämförelse med de lättare modellerna men Linocell levererar mycket effekt per krona. 

Powertraveller Falcon 12E – BÄST I TEST!

Pris 1 100 kronor
Vikt 350 gram
Mått ihopvikt 16x29x1,3 centimeter 
Mått utvikt 47x29x0,2 centimeter
Effekt 10W (5V/2A)
Antal uttag 2
Detta ingår 1 USB/USB-C-kabel, 2 karbinhakar.
Köpinfo powertraveller.com

Användning
Passar mycket bra för resa, vandring och äventyr tack vare låg vikt, liten packvolym och hög vädertålighet. Med två USB-uttag går det att ladda två enheter samtidigt. Främst för laddning av mindre en­heter som mobiltelefon, powerbank, pannlampa, ­mindre kameror, GPS-klocka.

Beskrivning
Falcon 12E är en ultralätt, ihopfällbar 12W solpanel för laddning av 5V-enheter. Den har två USB-utgångar med 5V och ledskärm som visar aktuell kraftöverföring. Den IPX6-klassade (regntålig) ETFE-panelen är flamsäker och tålig mot havsvattenkorrosion.
Tre metallöglor för upphängning. 

Kommentar
Liten, lätt och smidig. Vi fick ett väldigt bra helhetsintryck av Falcon 12E tack vare hög tålighet, kvalitet och användar­vän­lighet. Den låga vikten och det smidiga utförandet gör att den gärna får följa med på tur. Plus också för regntålig konstruktion. Men precis som med andra mindre solcellspaneler behöver Falcon 12E optimala ljusförhållanden och en hel del tid för uppladdning. 

Exibel 10W USB Solar Charger

Pris 500 kronor
Vikt 649 gram
Mått ihopvikt 28x21x3,5 centimeter
Mått utvikt 60x28x2 centimeter
Effekt 10W
Antal uttag 1 (USB)
Detta ingår: Integrerat fodral och ställ.
Köpinfo clasohlson.com

Användning
Lämplig för laddning av mindre enheter såsom mobiltelefon, surfplatta, GPS-klocka, pannlampa, powerbank etcetera under enklare friluftsliv. Laddar endast en enhet i taget. Den tål ej väta, vilket gör den mindre lämplig i ostadigt väder.  

Beskrivning
Vikbar solcellspanel med 10W-effekt, skyddande fodral och ett USB-uttag. Uteffekt: USB 5V/1600mA. Laddar upp till 1,5 A i optimala förhållanden. Kan placeras stående via stället på fodralet eller hängande. Fodralet har även en ficka med plats för exempelvis kablar. Panelen tål ej väta enligt manualen. USB-kabel eller lagringsenhet ingår ej.

Kommentar
Lägre pris och låg effekt. Men den här solcellsladdaren från Clas Ohlson upplevdes smidig och stöttålig tack vare en smart konstruktion med omslutande, skyddande- cordura. Bra fästöglor och ställ gör den -användarvänlig – den står stadigt. Däremot är vattentåligheten begränsad och den låga effekten ger längre uppladdningstid.

Goal Zero Venture 35 Solar Kit

Pris 2 000 kronor (endast solcellspanel: 1 000 kronor)
Vikt 529 + 300 gram (powerbank)
Mått ihopvikt 24x19x3 centimeter
Mått utvikt 24x37x2 centimeter
Effekt 10W (5V/1,5A)
Antal uttag 1 (USB)
Detta ingår: Nomad 10 solcellspanel, Venture 35 powerbank + kort kabel.
Köpinfo goalzero.com

Användning
Liten, förhållandevis lätt, robust och hållbar. Det lilla for-matet och vikten gör den här solcellsladdaren tillräckligt smidig att ta med både på kortare turer och för längre äventyr. Kan användas även i väta.

Beskrivning
Kombi-paket med Nomad 10, vikbar solcells-panel (510mAh), och Venture 35 -powerbank (9600mAh). Venture 35 har två USB-portar (ut), 1 USB-C (in/ut) samt ficklampa. Den har också en statusindikator. 

Nomad 10 mäter 24x18cm och har en -integrerad USB-port med laddningseffekt på 7,5W. Den har reglerbart stöd och är mycket liten, smidig och helt styv. Dess IP67-klassning innebär att den är vattentålig.

Kommentar
Enkel att stuva ner i ryggsäcken, men kan möjligen behöva ett skyddande fodral. Panelen har öglor i hörnen men behöver kompletteras med fästsnoddar för att kunna användas på ryggsäckens utsida. Lite besvärligt att få den att stå själv med det inbyggda stödet, den har en tendens att vika ihop sig. Att den klarar väta är ett plus, liksom att den även laddar bra vid sämre ljusförhållanden.