Fira Sörmlandsleden: 3 turtips

Hipp hipp hurra! I år fyller Sörmlandsleden 50 år. Den 100 mil långa låglandsleden, som går genom sörmländsk natur- och kulturbygd, firas med temaaktiviteter under hela 2023 – bland annat en stor folkfest vid Ånhammar 27 maj. Vi stämmer in i hyllningssången genom att tipsa om tre fina turer längs leden.

 1. ANRIKA SLOTTSTURER
  Nynäs Slott mellan Nyköping och Trosa är en perfekt utgångspunkt för lätta men fina dagsturer i flera riktningar. Satsa antingen på etapp 51 eller 52 längs Sörmlandsleden. 51:an går från Bråfalls såg till Nynäs Slott, eller vice versa, och är lite kortare med 4 kilometer enkel väg. Etapp 52 tar dig 7,5 kilometer längs leden, till Sandviks badplats och camping – men missa inte vindskyddet 6 kilometer från målet, det är en bra plats för lunch eller fika. Häng kvar ett par dagar om du har tid. På självaste Nynäs Slott kan du tyvärr inte övernatta, men de har både vandrarhem och stuguthyrning. Under sommarmånaderna håller slottet, som har anor från 1328, öppet för allmänheten. Då kan vandringen avrundas med en guidad visning.

 2. STORA ALSJÖN OCH VIDARE
  Ur boken Vandra i Stockholm (Calazo) hämtar vi en tur som beskrivs som ”bland det finaste på Sörmlandsleden”. Utgångspunkten är Stora Alsjöns besöksparkering i Södertälje kommun. Härifrån nås de båda naturreservaten Stora Alsjön och Vattgruvsmossen. Det förstnämnda lockar med kuperade stigar i så gott som orörd skog, fin sjö med eldstad och utsikt från Alsjöklint. Det senare bjuder på spår efter malmbrytning, i form av vattenfyllda schakt, huslämningar och ett gammalt kruthus. Du rör dig främst längs Sörmlandsledens etapper 11 och 12, med valet att gå 8 eller 17 kilometer i området.

 3. NORRA SÖRMLANDSLEDEN
  2019 lanserade Svenska Turistföreningen konceptet signaturleder, där man lyfte fram ett urval av Sveriges mest naturtypiska och spektakulära leder från söder till norr. Best of Sweden, skulle man kunna säga. En av de utvalda är Norra Sörmlandsleden, med start vid tunnelbanestationen i Björkhagen söder om Stockholm och sträckning från storstadspuls till urskog. Vandringen är totalt 61,5 kilometer och blir 4 alternativt 5 dagsetapper beroende på hur raskt ni tar er till Alby Fritidsgård, Tyresta by, Handen, Paradiset och slutligen Lida Friluftsgård. Leden går genom Tyresta nationalpark och i Tyresta by hittas Naturum
  Nationalparkernas hus.

  Fler turförslag: sormlandsleden.se