Guide: Välj rätt ryggsäck för vandring

En bra ryggsäck gör packningen lättare att bära. Du som ska införskaffa en ny ryggsäck har många variabler att ta hänsyn till. Här guidar vi dig inför köpet!

Text: Henrika Lavonius Wike, Foto: Sofie Lantto

Var noggrann när du väljer modell, så att den passar din kropp och rymmer allt som behövs för att göra turen både bekväm och säker. Idag finns en rad lättvikts­modeller, som ­sparar vikt i vävar och konstruktion, medan rejälare modeller avlastar mer och ofta har slittåligare material som håller längre. Vad som är rätt för dig avgörs av hur säcken ska användas.

Den viktigaste funktionen är bärsystemet som fördelar tyngden så att du orkar mer. Dina höfter och ben ska bära den mesta bördan, inte axlarna. Mindre dagsryggsäckar kan ha enbart en enklare höftrem, men på större säckar ska det finnas ett stoppat höftbälte som sitter bekvämt, strax nedan­för höftkammen. Ju mer du ska bära, desto mer uppbyggt behöver höftbältet vara.

Förutom höftbälte består de flesta bärsystem av axelremmar, bröstrem, ryggpanel samt en konstruktion som ger stadga och håller upp säcken. De klassiska utanpåliggande ramarna har idag ofta ersatts av inbyggda; det kan vara en tunn metallram, plattor i aluminium eller trä eller, på lättare och mindre modeller, en tunn platta i plast. 

Att material och detaljer är slittåliga, utan att tynga i onödan, är centralt. Ryggsäcksvävar är som regel behandlade för att stå emot väta men ska du vandra i fjällen behöver du även ett regelrätt regnskydd. På en del modeller finns det integrerat, på andra får du köpa ett separat. 

Vilka detaljer du behöver i övrigt är en smaksak. Det kan vara topplock som kan justeras i höjdled eller dragkedjeöppning rakt in i huvudfacket, eller en kombination. Stora ryggsäckar kan ha delat huvudfack, med egen dragkedjeöppning till det nedre utrymmet där du stuvar sovsäck, exempelvis. Fickor på front, sidor och inuti gör det lätt att organisera prylarna. Räkna dock med att varje detalj gör säcken tyngre.

En mer slimmad modell har färre delar som sticker ut och riskerar att fastna; bra vid alpinism/klättring och på långresa. Kolla också om det går att fästa saker på utsidan, det kan vara korslagda snoddar för ett regnplagg, fästen för vandringsstavar och liknande. Du bör dock undvika att ha större prylar som hänger och dinglar utanpå, det försämrar balansen och de trillar lätt av. 

TÄNK HÅLLBART

Titta efter återvunnet material i vävar och detaljer, det minskar behovet av råolja och minskar ofta energi- och vatten-användning i tillverkningsledet. Det finns också biobaserade material som tillverkas av förnybar råvara. Väljer du en ryggsäck i kanvas eller bomull/polyester, titta efter ekologiskt odlad bomull och återvunnen polyester. 

För att göra ryggsäckarna vatten-avvisande används en hel del kemikalier. Impregnering med långkedjiga fluorkarboner är mest skadliga och riskerar att skavas av och hamna i naturen. Sök efter säckar med fluorkarbonfri impregnering. Vävar i bomull/polyester-blandning kan impregneras med vax. 

En träram minskar ryggsäckens klimatpåverkan jämfört med en ram i aluminium. Det finns också modeller där skumplasten i ryggplattan ersatts av filtad ull. 

Bluesign-certifierade material indikerar en riktig hantering av färgämnen och andra kemikalier under tillverknings-processen. 

INFÖR KÖPET

  1. Välj volym efter aktivitet. För dagstur räcker 20–40 liter, till vandring mellan stugor behövs 40–60 liter och flerdagars-turer med tält kräver generellt från cirka 60 liter och uppåt. Vinterturer kräver större volym än sommarturer, då utrustningen är mer utrymmeskrävande.
  2.  Personlig anatomi avgör vilken ryggsäck som passar dig. Rätt rygglängd är extra viktigt; höftbältet ska vila på höften samtidigt som axelremmarna ligger an lätt mot rygg och axlar. Många mindre säckar har fast bärsystem, på större kan rygglängd ofta justeras efter användaren. Prova att packa tungt, då känner du om bärsystemet gör sitt jobb eller inte.
  3. Vilka funktioner är viktiga på dina turer? Kompressionsremmar är alltid bra, de fixerar innehållet i en inte helt fullpackad säck, vilket ger bättre balans. Ficka för vätskesystem, avtagbart topplock, dragkedjor för snabb-access med mera kan underlätta i fält – men gör säcken tyngre.