Lättviktsvandraren Sebastian Goulet packar nätt och lätt, oavsett längden på turen. Trots att allt fler är nyfikna på ultralätta prylar finns fördomar kvar, menar han – som att lätta tält inte klarar fjällväder.
Text: Emma V Larsson, Foto: Johan Marklund
Hur kom du in på ultralätt utrustning?
– Jag har lärt mig längs vägen och gjort misstag som alla andra. Min första tur gjorde jag med en duffelbag på ryggen, med fasttejpade prylar på utsidan. Sedan köpte jag en äldre Fjällrävenrygga begagnat, men det blev för tungt. Jag insåg att tung utrustning kan förstöra själva upplevelsen. Jag vill vandra lätt och ha tillgång till endast det jag behöver, därför har jag skalat bort det onödiga. Jag är väldigt intresserad av utrustning, det har blivit en del av vem jag är. Om jag inte vore så intresserad av prylar skulle jag nog inte vandra lika mycket.
Är vikten allt?
– Nej, upplevelsen är allt. Men lätt vikt gör upplevelsen bättre, så den är viktig. Min prio däremot är att utrustningen fungerar för mina behov. Sedan kommer vikten – vilka prylar levererar det jag behöver till minst vikt? Efter det väger jag in packvolym, som många glömmer. Lätt innebär ju inte alltid att det har liten volym.
Har du ingen onödig pryl med dig?
– Något jag egentligen klarar mig utan är aluminiumramen till min ryggsäck. Jag skulle kunna plocka bort den och minska vikten. Men den gör det bekvämare vid längre turer när vikten är högre. Jag bär också med mig en elektronisk pump med lampa. Den väger 109 gram och är onödig. Den gör dock att jag inte behöver blåsa upp underlaget och jag slipper riskera få fukt i det. Den ger också fint ljus i tältet.
Vad ska en packad ryggsäck väga?
– Det beror på tur, person och preferenser. Jag gillar egentligen inte att prata statiska vikter då det är irrelevant. Min baspackning för längre fjällturer väger cirka 5,5 kilo. Den hade kunnat väga mindre om jag inte haft Raynauds fenomen, och därför fryser lätt om händer och fötter. Det finns inte en allmän vikt som passar alla. Någon vandrar med hund, andra som par, en tredje vill ha sin stora kamera med sig. En smal person fryser mer, en lång behöver en längre sovsäck. Och alla har olika preferenser för att känna sig trygga – vi bär våra rädslor på ryggen.
Vad är ditt råd till någon som vill minska vikten på sin packning?
– Börja med de tre stora: ryggsäck, sovsystem och väderskydd. Där kan man spara in överraskande många kilon.
Finns det fördomar om lättviktsprylar?
– Många traditionella vandrare har ingen förståelse för lättviktsutrustning. En vanlig fördom är att utrustningen inte skulle vara gedigen och att ett lätt tält inte är tryggt i hård vind. Men det har mer med strukturen och formen att göra. Det där börjar luckras upp, många yngre är nyfikna på lätt utrustning och det är ett område som växer. Dessa prylar fungerar ju uppenbarligen, annars skulle inte så många vara intresserade. Det gäller bara att man är påläst och har kunskap om den utrustning man väljer.
Vilken är din favoritpryl?
– Mitt tält som jag kan använda överallt, ett Ultamid 2 från Hyperlite Mountain Gear som har en pyramidkonstruktion. Enligt mig finns det inget som klarar vind lika bra som tält i den formen. Det väger mellan 500 och 1 200 gram, beroende på vad jag ska göra. Jag kan använda det som en tarp, med ett fullt innertält som rymmer två personer, eller med ett halvt innertält för en person.
Har du någon tung utrustning?
– Jag har kvar mitt första tält också. Det kommer från Biltema och väger 4,7 kilo. Men det har jag bara sparat som minne.
Onödiga prylar folk ofta släpar på?
– Det skulle nog vara yxan och träkåsan, i första hand. Onödigt tunga prylar som sällan kan motiveras. Annat onödigt i mitt tycke är klumpiga regnskydd till ryggsäcken. Det blir som en fallskärm i motvind och ryggsäcken blir ändå blöt. Min rekommendation är att byta ut sin ryggsäck i nylon till en som inte suger upp fukt och som är mer vattentät. Exempelvis en ryggsäck i mer tåliga material som Ultra eller DCF.
DCF, kan du berätta lite om det?
– DCF står för Dyneema Composite Fabric. Det används mycket inom lättviktsutrustning. Jag använder bara tält och ryggsäck i DCF. Det är slittåligt, suger inte åt sig fukt och är vattentätt. Det har lite större volym, men det är värt det anser jag.
Något du aldrig vandrar utan?
– Min ryggsäck, en Hyperlite Mountain Gear Unbound 40. Den är slitstark, väger 853 gram och rymmer 40 liter. Jag gillar det visuella också, som är viktigt för mig – det finns nog inte en snyggare ryggsäck än denna.
Har du något prylhack?
– Jag har köpt EVA-foam från en hobbybutik. Det har jag som sittunderlag och under liggunderlaget. Vanligtvis används det till rustningar inom Cosplay, men det är hårdare än friluftsvarianten och billigare. Jag har också designat ett eget vindskydd till stormköket som kallas windfeather. Man sätter fast det på gastuben med en magnet och det kan även användas som sked. Det väger knappt någonting.

Sebastian Goulet
Ålder: 39 år
Bor: Täby
Familj: Hustru och barn.
Gör: Event- och designansvarig på Spendrups.
Aktuell: Driver den snabbt växande gruppen Ultralätt utrustning på Facebook, som i skrivande stund har 14 700 medlemmar.