Recept: Skogslemonad

Sugen på att fira långhelg med skogens smaker? Här kommer ett recept på en skogsig lemonad, ur nya Vildplockat – kokboken.

Recept: Niki Sjölund & Lena Flaten, Foto: Klas Sjöberg

Skogslemonad

1 stor kanna

4–5 liter vatten eller äppeljuice
2 nävar gröna tallkottar eller björklöv  
1 näve tranbär eller andra bär
1 näve gatkamomill
3 nävar älggräs
1 rot från stensöta, hackad ev honung för mindre kärv smak

När du läser ingredienslistan undrar du säkert hur fasen du ska hitta allt – det verkar ju sjukt jobbigt! Men nej då. Vi slängde ihop den här lemonaden en dag ute i skogen när vi ville ha något friskt och gott att dricka. Tallkottens citrus-toner, gatkamomillens fruktiga och nästan ananasaktiga smak, tranbärets
lite sträva bittra eftersmak och stensötans urstarka sötma. Allt fanns inom en radie av 100 meter. 

Så, ställ ett kokkärl på elden. Häll i vattnet och tillsätt tallkottar och tranbär. Låt koka upp.
Dra av från värmen och lägg i gatkamomill, älggräs, stensöta och eventuellt lite honung. Låt dra tills vätskan har svalnat. 

Sila och drick! Både nyttigt och törstsläckande.

Niki Sjölund, som ligger bakom böckerna Vildplockat och Vildplockad svamp, har teamat upp med mathantverkaren Lena Flaten och skapat en superfin kokbok där råvaror och smaker har hämtats i skogens skafferi. Det ser kock-lyxigt ut, men författarna menar att det mesta är enkelt att hitta och laga. Förutom recept på inläggningar, röror och hela rätter får du veta en hel del om vildplockning året runt. 

Natur & Kultur, 2023.